Η ιστορία του ολιγάρχη Αλίσερ Ουσμάνοφ, που είδε την Εισαγγελία του Μονάχου να του κατάσχει τέσσερα αυγά Fabergé από τις βίλες του στην ευρύτερη περιοχή της Βαυαρίας και για τα οποία δήλωσε ότι δεν είναι αυθεντικά, κρατάει πολύ πίσω.

Συγκεκριμένα, από το «σκάνδαλο του βαμβακιού» στο Ουζμπεκιστάν, τη δεκαετία του ’80, όπου «έχωσε» τον πάλαι ποτέ ξιφομάχο και νυν σύζυγο της προέδρου της Ομοσπονδίας της ρυθμικής γυμναστικής και προπονήτριας της εθνικής ομάδας της Ρωσίας, Ιρίνα Βίνερ, στη φυλακή.

Ήταν τότε που οι Ουζμπέκοι υπόσχονταν εκατομμύρια κιλά βαμβακιού, που δεν υπήρχαν στη Δημοκρατία της Σοβιετικής Ένωσης, και που τελικά, όταν βγήκε η απάτη, τιμωρήθηκαν κατά το δοκούν.

Κατά το δοκούν, αλλά όχι για… πολύ. Ο Ουσμάνοφ βρέθηκε στη… σωστή πλευρά της ρωσικής Ιστορίας άμα τη διαλύσει της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς οι σχέσεις του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν τον κατέστησαν ζάπλουτο στο Πι και Φι.

Η περιουσία του ολιγάρχη, ο οποίος ήταν μέτοχος στην Άρσεναλ και την Gazprom, τις Groupon, AirBnB και Apple, αλλά και το ρωσικό Facebook, Vkontakte, είναι πελώρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έρευνα που έγινε στις τέσσερις σπιταρόνες του στο Τέγκερνζεε, βρέθηκαν, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ που έκανε η γερμανική εφημερίδα «Bild», μία Mercedes Viano Brabus κι ένα Maybach S500, δύο κουκλάκια της αυτοκίνησης που υπολογίζονται, μαζί, σε πάνω από 500.000 ευρώ.

Ο Ουσμάνοφ δεν είναι κάνας αφελής, οπότε πιθανώς στέκουν οι πληροφορίες που τον θέλουν να έχει μεταβιβάσει κάποια από την περιουσία του σε καταπιστεύματα, προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις, που άρχισαν να «πέφτουν» με τη μορφή καμπάνας από την Ευρώπη από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 και έπειτα, δηλαδή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα Fabergé μπορεί να λέει ο Ουσμάνοφ ότι είναι ψεύτικα -στην προσπάθειά του να τα πάρει πίσω- αλλά… αν δεν είναι; Ο Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ, κοσμηματοπώλης που το επώνυμό του θα προηγείται ισοβίως της ύπαρξής του στα τέλη του 19ου αιώνα, είχε φτιάξει 52 προς τιμή του Μεγάλου Πέτρου, ο οποίος υπήρξε σεσημασμένος Γαλλόφιλος, ου μην και… Γαλλολάγνος. Η τιμή τους κυμαίνεται μεταξύ εννιά και 12 εκατομμυρίων ευρώ, οπότε ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι δεν πρόκειται για… ψιλολοείδια.
yaught_Usmanov

Ο Ουσμάνοφ, βεβαίως, λέει ότι είναι μεταγενέστερα, πως φτιάχτηκαν από πολύτιμους λίθους στο Μόναχο, και τα αποκαλεί σουβενίρ. Ο ίδιος ήταν ούτως ή άλλως στο στόχαστρο, η άρνησή του, όμως, να αποκαλύψει τα περιουσιακά στοιχεία του -ίσως επειδή… δεν τα ξέρει;- τον έκαναν wanted. Οι Αρχές του Αμβούργου, πάντως, κατέσχεσαν προσφάτως το γιοτ του, στο οποίο παρουσιάζεται ιδιοκτήτρια η αδελφή του και που τυγχάνει να είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος ισχυρίζεται ότι τα αυγά «Fabergé» που βρίσκονται στα χέρια της αστυνομίας δεν είναι γνήσια. «Είναι σουβενίρ, φτιαγμένα από πολύτιμους λίθους στο Μόναχο», όπως έσπευσε να δηλώσει. Λίγους μήνες νωρίτερα, οι αρχές του Αμβούργου είχαν κατασχέσει το μεγαλύτερο γιοτ του κόσμου, το οποίο του ανήκει. Το «Dilbar», όπως είναι το όνομά του, κοστίζει μόλις 648.000.000 δολάρια. Γίνεται να φιλοξενήσει 24 ανθρώπους. Η τιμή που χρειάζεται για να γεμίσει καύσιμα, είναι άνω ποταμών: 783.822 δολάρια. Επιπλέον, έχει μια πισίνα που… γελάει με εκείνες των ολυμπιακών διαστάσεων, αφού έχει μήκος 80 μέτρα, καθώς και δύο ελικοδρόμια.

Ο 69χρονος ολιγάρχης από το Ουζμπεκιστάν, ιδιοκτήτης της Mail.ru και της Megafon, είναι μόνιμη σκέψη των γερμανικών Αρχών. Υπάρχει ακόμη ψωμί σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία του ή μάλλον παντεσπάνι.