Πολύ σοβαρές είναι οι ποινικές κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί στον Τζέιμι Λι Χέντρι, απόστρατο ταγματάρχη και τελούντα γιατρό στο Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας, και τη σύζυγό του, αναισθησιολόγο Άνα Γκαμπριελίαν, από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, από την Πέμπτη κατηγορούνται για φερόμενο σχέδιο διαρροής στη Ρωσία εξαιρετικά ευαίσθητων δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με ασθενείς μέλη του στρατού, συνωμοσία και παράνομη αποκάλυψη πληροφοριών υγείας ατόμων. Το κατηγορητήριο δεν αποκαλύφθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μέριλαντ, αλλά ο μίτος φαίνεται ότι ξελύνεται λίγο μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία.

Αυτό που είπαν οι εισαγγελείς, ήταν πως το ζευγάρι ήθελε να προσπαθήσει να βοηθήσει τη ρωσική κυβέρνηση, παρέχοντάς της δεδομένα για να βοηθήσει το καθεστώς Πούτιν «να αποκτήσει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας ατόμων που σχετίζονται με την αμερικανική κυβέρνηση και τον στρατό των ΗΠΑ».

Προδόθηκαν όταν συναντήθηκαν με κάποιον που ήταν μυστικός πράκτορας του FBI, αλλά είχαν την αίσθηση πως ήταν Ρώσος αξιωματούχος, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο.