Οι κινήσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κεντρίζουν την προσοχή της Δύσης, καθώς σχεδόν καθημερινά εκτοξεύονται απειλές από τη ρωσική πλευρά για χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.

Μάλιστα, έχοντας στη διάθεσή του έξι τύπους μεταπυρηνικών όπλων από το 2018 και μετά, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στη χρήση πυρηνικών όπλων, εξαιτίας της αποτυχίας των ρωσικών στρατευμάτων στο πεδίο της μάχης.

Γι’ αυτό, συναγερμός σήμανε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο ΝΑΤΟ, όταν χάθηκαν ξαφνικά από τα ηλεκτρονικά συστήματα κατόπτευσης τα ίχνη του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου Belgorod, από τη στιγμή που εγκατέλειψε τη βάση του στην Αρκτική.

Μάλιστα, η αγωνία κορυφώθηκε, εξαιτίας του ότι το συγκεκριμένο υποβρύχιο διαθέτει την υπερτορπίλη «Ποσειδώνας», μια έκρηξη της οποίας θα προκαλούσε τεράστια έκλυση ραδιενέργειας.

Το υποβρύχιο, το οποίο έχει εξαφανιστεί από την έδρα του στον Αρκτικό Κύκλο, είναι πιθανόν να πλέει στα ύδατα της θάλασσας του Κάρα για μια δοκιμή της υπερτορπίλης «Ποσειδώνας», σύμφωνα με μια προειδοποίηση του ΝΑΤΟ που διέρρευσε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, όπως αναφέρει η Daily Mail.


Η υπερτορπίλη «Ποσειδών»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπερτορπίλη Poseidon «Ποσειδών» χαρακτηρίζεται ως μίνι ρομποτικό υποβρύχιο, με εμβέλεια πάνω από 6.200 μίλια και δυνατότητα να επιχειρεί σε βάθος 1.000 μέτρων.

Ακόμα, επισημαίνεται πως εάν η πυρηνική δοκιμή πραγματοποιηθεί, πιθανότατα θα είναι η τελευταία προσπάθεια του Πούτιν να «εκφοβίσει» τη Δύση, αφού θεωρείται ύποπτος για τις επιθέσεις στους αγωγούς του Nord Stream την περασμένη εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, η κινητικότητα του πυρηνικού υποβρυχίου θορύβησε τους ηγέτες της Δύσης και το ΝΑΤΟ, καθώς θεωρείται ότι έλειπε μεν από τη βάση του, αλλά εξακολουθεί να επιχειρεί στην Αρκτική.

«Η Ρωσία και η Κίνα προωθούν την παραπληροφόρηση»

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία και η Κίνα προωθούν την παραπληροφόρηση πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, όπως προειδοποιεί το ομοσπονδιακό όργανο, επισημαίνοντας ακόμη πως «η αξιολόγηση του FBI υπογραμμίζει πώς η έκρηξη των ψηφοφοριακών θεωριών συνωμοσίας στις ΗΠΑ ήταν πρόσφορο έδαφος για ξένους πράκτορες από την εκλογική ήττα του Ντόναλντ Τραμπ το 2020.

Ωστόσο, το FBI «ανησυχεί ότι κακόβουλοι παράγοντες θα μπορούσαν να επιδιώξουν να διαδώσουν ή να ενισχύσουν ψευδείς ή υπερβολικούς ισχυρισμούς για παραβιασμένη εκλογική υποδομή», τόνισε Αμερικανός αξιωματούχος.


Αποστάσεις από τον Καντίροφ

Παράλληλα, ο αρχηγός της Τσετσενικής Δημοκρατίας της Ρωσίας, Ραμζάν Καντίροφ ανακοίνωσε χθες ότι θα στείλει τα έφηβα αγόρια του, 14, 15 και 16 ετών να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

«Σύντομα θα πάνε στην πρώτη γραμμή και θα βρεθούν στις πιο δύσκολες περιοχές της γραμμής επαφής», επισήμανε, έχοντας ζητήσει από το Κρεμλίνο να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων. Τηρώντας εμφανείς αποστάσεις από τις δηλώσεις του Τσετσένου πολέμαρχου, «προτιμούμε να κάνουμε μετρημένες και αντικειμενικές εκτιμήσεις», σχολίασε ο Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αν και επαίνεσε την «ηρωική συμβολή» του στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.