Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έφερε στη δημοσιότητα έναν στρατιωτικό χάρτη κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης, που δείχνει μια σημαντική υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της περιφέρειας Χερσώνας της νότιας Ουκρανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αυτός ο χάρτης, σε σύγκριση με εκείνον της προηγούμενης ημέρας, εμφανίζει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εγκαταλείψει μεγάλο αριθμό τοποθεσιών, συμπεριλαμβανομένου του Ντουντσάνι, στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, ενώ ο ουκρανικός στρατός ηγείται μιας αντεπίθεσης σε αυτήν την περιφέρεια.

Ακόμη, ο χάρτης που εμφανίζει την περιφέρεια του Χαρκόβου, στην βορειοανατολική Ουκρανία, δείχνει επίσης ότι οι Ρώσοι έχουν εγκαταλείψει σχεδόν όλη την ανατολική όχθη του ποταμού Οσκίλ, την τελευταία περιοχή της περιφέρειας που ελέγχουν ακόμη. Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ηττήθηκαν και εκεί από μια ουκρανική αντεπίθεση που διεξήχθη για αρκετές εβδομάδες.

Ωστόσο, ο στρατός της Ρωσίας δεν ανακοίνωσε αποχώρηση, ούτε σχολίασε αυτή την ορατή στρατιωτική υποχώρηση που εμφανίζεται στους χάρτες.

Ήδη στις 11 Σεπτεμβρίου, η μετάδοση εικόνων στρατιωτικών χαρτών στην ενημέρωση του ρωσικού στρατού είχε επιβεβαιώσει την έκταση της ρωσικής υποχώρησης στην περιοχή του Χαρκόβου. Σε αυτό το στάδιο, οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν δώσει ακριβείς πληροφορίες για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιφέρεια της Χερσώνας.

Το ουκρανικό γενικό επιτελείο περιορίστηκε να υπογραμμίσει σε δελτίο τύπου ότι στα νότια «ο εχθρός χάνει το ηθικό του». «Εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και αποσύρονται σε απόσταση ασφαλείας, καταστρέφουν τα αποθέματα πυρομαχικών τους, προσπαθούν να καταστρέψουν τις γέφυρες», σημείωσε στο Facebook.

Ο Ουκρανός υφυπουργός Εσωτερικών, Γεβγκένι Ενίν, είπε για 50 τοποθεσίες που απελευθερώθηκαν στην περιφέρεια της Χερσώνας χωρίς να διευκρινίσει το πότε και πού, ενώ ο ουκρανικός στρατός κερδίζει έδαφος εδώ και πολλές εβδομάδες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, Ρώσοι αξιωματούχοι που έχουν εγκατασταθεί στη Χερσώνα επιβεβαίωσαν την προέλαση αλλά δήλωσαν ότι οι δυνάμεις της Μόσχας οχυρώνονται.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι «υπάρχουν νέοι απελευθερωμένοι οικισμοί σε αρκετές περιοχές». Μιλώντας κατά τη διάρκεια του βραδινού του διαγγέλματος, ο Ζελένσκι είπε ότι «οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται σε πολλές περιοχές», αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. Η πρόοδος των αντεπιθέσεων της Ουκρανίας ήταν στενά φυλασσόμενη και οι δημοσιογράφοι κρατήθηκαν σε μεγάλο βαθμό μακριά από τις γραμμές του μετώπου.

Ο Βλαντιμίρ Σάλντο, ο επικεφαλής που εγκατέστησε η Ρωσία στην περιοχή της Χερσώνας, παραδέχθηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν διαπεράσει κοντά στο Ντουντσάνι, μια πόλη στον ποταμό Δνείπερο, περίπου 30 χιλιόμετρα νότια της προηγούμενης γραμμής του μετώπου.

«Υπάρχουν οικισμοί που έχουν καταληφθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις», είπε ο κ. Σάλντο. Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο ουκρανικά τάγματα προσπάθησαν να φτάσουν στον υδροηλεκτρικό σταθμό Kakhovka, περίπου 70 χιλιόμετρα ανατολικά της Χερσώνας.

russis2
russia

Η ουκρανική προέλαση στοχεύει στις γραμμές ανεφοδιασμού για έως και 25.000 Ρώσους στρατιώτες στη δυτική όχθη του Δνείπερου, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Στο μεταξύ, στα ανατολικά, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τον σημαντικό κόμβο της πόλης Λίμαν στα ανατολικά, κοντά στα περιφερειακά σύνορα του Λουχάνσκ. Ο ρωσικός στρατός είχε μετατρέψει το Λιμαν σε βάση εφοδιασμού.

bbc
bbc2

Αναφορές δείχνουν ότι οι Ουκρανοί κινούνται προς τις πόλεις Kreminna και Svatove στο Λουχάνσκ που ελέγχονται από τη Ρωσία, με ορισμένους φιλοκρεμλινικούς μπλόγκερ να υποστηρίζουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις διατάχθηκαν και πάλι να υποχωρήσουν, γράφει το BBC.