Σε υποκατάστημα της τράπεζας Byblos στο βόρειο τμήμα της Βηρυτού εισήλθε νωρίς σήμερα το πρωί Λιβανέζα βουλευτής μαζί με μια ομάδα συνεργατών της και ζήτησε να έχει πρόσβαση στις καταθέσεις της προκειμένου να πληρώσει για μια επέμβαση στην οποία θα υποβληθεί.

Η Σίνθια Ζαραζίρ, η οποία εξελέγη πρώτη φορά τον Μάιο, εισήλθε στην τράπεζα χωρίς όπλο και ζήτησε 8.500 δολάρια μετρητά, δήλωσε μέλος της Ένωσης Καταθετών. Το υποκατάστημα αμέσως έκλεισε, σύμφωνα με την απευθείας μετάδοση του τηλεοπτικού δικτύου al Jadeed.

Έκρυθμη κατάσταση

Οι τράπεζες στον Λίβανο άνοιξαν ξανά στα τέλη Σεπτεμβρίου, με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αφού είχαν κλείσει για μια εβδομάδα λόγω ληστειών σε πελάτες που ήθελαν να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους. Οι καταθέσεις έχουν μπλοκαριστεί στη χώρα, καθώς πλήττεται από μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση.

Capital controls

Οι καταθέτες μπορούν να αποσύρουν συγκεκριμένα ποσά σε δολάρια ή λιβανέζικες λίρες, η οποία έχει χάσει περισσότερο από το 95% της αξίας την από την αρχή της κρίσης. Χθες Τρίτη σημειώθηκαν τέσσερις απόπειρες ληστείας στον Λίβανο. Σε δύο από αυτές ένοπλοι άνδρες ζητούσαν πρόσβαση στις καταθέσεις τους. Ακόμη ένα περιστατικό καταγράφηκε τη Δευτέρα.