xpoutin_
Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οργή Πούτιν, «ξηλώνει» ακόμη έναν διοικητή - Ετοιμάζει νέες επιθέσεις με τον «σκληροπυρηνικό» Καντίροφ

Σε δυσμενή θέση η ρωσική ηγεσία μετά τις ήττες

 Ξηλώνει ημέρα με την ημέρα η Μόσχα υψηλόβαθμους αξιωματούχους Άμυνας ενώ ο Βλάντιμίρ Πούτιν γνωρίζει σημαντικές απώλειες και μια σθεναρή ουκρανική αντεπίθεση που δεν υπολόγιζε όταν ξεκίνησε τον πόλεμο.

 Σύμφωνα με αναφορές διεθνών ΜΜΕ, το καθεστώς Πούτιν απέπεμψε διοικητή της ανατολικής στρατιωτική περιφέρειας, τον στρατηγό Αλεξάντρ Τσάικο.

 Η απομάκρυνση ενός ακόμη υψηλόβαθμου αξιωματούχου του στρατού αποδεικνύει τη δυσμενή θέση στην οποία έχει περιέλθει η ρωσική ηγεσία μετά τις ήττες και την ανακατάληψη εδαφών από το Κίεβο.

 Το Κίεβο παίρνει πίσω εδάφη που προσάρτησε ο Πούτιν

 Σε δύο μέτωπα, στον νότο και στα ανατολικά, προχωρά με μεγάλη ταχύτητα η αντεπίθεση της Ουκρανίας για την ανακατάληψη εδαφών που κατείχε η Ρωσία σχεδόν από την αρχή του πολέμου.

 Αυτό που εκπλήσσει τους δυτικούς παρατηρητές είναι η ταχύτητα με την οποία οι Ρώσοι υποχωρούν σε κακή κατάσταση, με βαριές απώλειες και υλικό που αφήνουν στα χέρια των Ουκρανών, πολλές φορές άθικτο.

 Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο υπογράμμισε σε δελτίο τύπου ότι στα νότια «ο εχθρός χάνει το ηθικό του». «Εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και αποσύρονται σε απόσταση ασφαλείας, καταστρέφουν τα αποθέματα πυρομαχικών τους, προσπαθούν να καταστρέψουν τις γέφυρες», έγραψε στο Facebook.

 Κομβικής σημασίας για την Ουκρανία είναι η ανακατάληψη της Χερσώνας και της επαρχίας της στη νότια Ουκρανία.

 Η περιοχή είναι στρατηγικής σημασίας και για τους δύο εμπόλεμους για διαφορετικούς λόγους. Αν επιστρέψει στην Ουκρανία, θα έχει υπό τον έλεγχο της μια εύφορη περιοχή δίπλα στη Μαύρη Θάλασσα. Θα έχει βάλει όμως και την Κριμαία -όπου υπάρχουν κρίσιμες ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις- ακόμη περισσότερο εντός του βεληνεκούς του ουκρανικού πυροβολικού, όπως των HIMARS που παραχώρησαν οι ΗΠΑ.

 Ρώσοι αξιωματούχοι που έχουν εγκατασταθεί στη Χερσώνα επιβεβαιώνουν την ουκρανική προέλαση, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι δυνάμεις της Μόσχας αμύνονται.

 Στον νότο, ο Βλαντιμίρ Σάλντο, ο επικεφαλής της περιοχής που έχει εγκατασταθεί από τη Ρωσία στην Χερσώνα, παραδέχτηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν φτάσει κοντά στο Ντουντσάνι, μια πόλη στον ποταμό Δνείπερο, περίπου 30 χιλιόμετρα νότια της προηγούμενης γραμμής του μετώπου. Σύμφωνα με ρωσικές αναφορές, οι Ουκρανοί το έχουν πλέον ανακαταλάβει.

 Ο Πούτιν έκανε τον Τσετσένο Καντίροφ υποστράτηγο

 Εμφανής είναι ο προβληματισμός της Δύσης για τη σχέση ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο και τον Τσετσένο ηγέτη λίγες ημέρες αφότου ο Ραμζάν Καντίροφ απευθυνόμενος στον Βλαντιμίρ Πούτιν τον κάλεσε να πατήσει «κουμπί» και να ρίξει πυρηνικά.

 Μετά τον τρόμο που προκλήθηκε από τις εμπρηστικές δηλώσεις του Καντίροφ, ο Πούτιν απένειμε στον πρώτο τον βαθμό του υποστράτηγου, συγχαίροντάς τον την ημέρα των γενεθλίων του.

 Την ίδια στιγμή, διακινούνται φήμες ότι Καντίροφ διεκδικεί τη θέση του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας.

 Σημειώνεται ότι από την αρχή της ρωσικής εισβολής έχει σταθεί φανερά στο πλευρό του Πούτιν παρέχοντας στη Μόσχα στήριξη.