Η  Άγκυρα δεν φαίνεται να έχει κάνει βήματα προόδου, σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν για τη διεύρυνση, το οποίο έχει στη διάθεσή της η ΕΡΤ και αναμένεται να παρουσιαστεί την Τετάρτη.

H Koμισιόν τονίζει ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών-μελών και να δεσμευτεί στις σχέσεις καλής γειτονίας. Υπενθυμίζει δηλαδή τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου του 2021.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και καλεί σε αποκλιμάκωση των εντάσεων προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Επιτροπή επισημαίνει και πάλι τα σοβαρά προβλήματα στους δημοκρατικούς θεσμούς και την επιδείνωση των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό αναφέρει ότι υπάρχει κάποια πρόοδος, ωστόσο τονίζει ότι παραμένει σε αναστολή η συμφωνία για επιστροφή των παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα.

«Είμαστε απαραίτητοι για την ΕΕ» λέει ο Ερντογάν

Παρά την περί του αντιθέτου περιρρέουσα ατμόσφαιρα, όπως αυτή προέκυψε από τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι οι διεθνείς εξελίξεις καταδεικνύουν πόσο κρίσιμη είναι η Τουρκία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντάς την «απαραίτητη».

Ο Ερντογάν έκανε αυτήν τη δήλωση τη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου, ύστερα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα.

Σε ό,τι αφορά τις επαφές στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, τόνισε ότι «η Τουρκία θέλει να επιλύσει τα προβλήματα σε Αιγαίο και Μεσόγειο επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου» και προέτρεψε την ΕΕ να ζητήσει από την Αθήνα να ξεκινήσει διάλογο σε διμερή βάση.

Υπογράμμισε δε ότι οι ηγέτες στη σύνοδο της ΕΠΚ επαίνεσαν τις μεσολαβητικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας στον πόλεμο της Ουκρανίας.