Το γεγονός ότι η Κίνα βρίσκεται μεταξύ των χωρών, οι κυβερνήσεις των οποίων έχουν εκδώσει εντολή εκκένωσης προς τις διπλωματικές τους αρχές στο Κίεβο, έχουν δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στη Δύση και πλέον εκφράζεται ανοιχτά η ανησυχία για τυχόν χρήση πυρηνικών όπλων

Την ίδια οδηγία για εκκένωση έχουν εκδώσει, μάλιστα και άλλες χώρες τις τελευταίες ημέρες, όπως το Τουρκμενιστάν, κράτη δηλαδή που συνδέονται με μακροχρόνιες εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με το Κρεμλίνο.

 «Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσική Ομοσπονδία», σχολίασε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, με φόντο την επιστολής εκκένωσης της κινεζικής πρεσβείας.

«Για λόγους ασφαλείας»

Στην ίδια επιστολή, τονίζεται, πως η εκκένωση γίνεται για λόγους ασφαλείας, καθώς έχουν αυξηθεί τα επίπεδα επικινδυνότητας, εξαιτίας του πολέμου με τη Ρωσία. Επιπλέον, στο έγγραφο χαρακτηρίζεται ως «σοβαρή» η κατάσταση στην εμπόλεμη χώρα. Το Πεντάγωνο και η κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ παρακολουθούν για τυχόν απροσδόκητες ή ασυνήθιστες κινήσεις των πυρηνικών όπλων της Μόσχας κατά τη διάρκεια της άσκησης της Ρωσίας, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του μήνα, σύμφωνα με αρκετούς Αμερικανούς αξιωματούχους.

«Πιστεύουμε ότι η ρωσική πυρηνική ρητορική και η απόφασή της να προχωρήσει σε αυτή την άσκηση ενώ βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία είναι ανεύθυνη. Η επωνυμία πυρηνικών όπλων για να εξαναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους είναι ανεύθυνη», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

Η άσκηση «βροντή»

Η ρωσική άσκηση που ονομάζεται Grom, η οποία μεταφράζεται ως βροντή και διεξάγεται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τις ΗΠΑ. «Αναμένουμε ότι η άσκηση θα διαρκέσει αρκετές ημέρες. Θα περιλαμβάνει ενέργειες εντός των κανονικών ορίων αυτού που έχει κάνει η Ρωσία στο παρελθόν. Θα περιλαμβάνει εκτοξεύσεις ζωντανών πυραύλων και ανάπτυξη στρατηγικών μέσων», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο John Kirby, Συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η άσκηση, ωστόσο, GOM αναμένεται να επικεντρωθεί σε στρατηγικά όπλα, δηλαδή δοκιμές συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων για τα οποία η Ρωσία θα πρέπει να ειδοποιήσει εκ των προτέρων τις υποχρεώσεις, βάσει της Συνθήκης.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Δευτέρα, το ΝΑΤΟ θα ξεκινήσει την ετήσια πυρηνική του άσκηση, γνωστή ως Steadfast Noon, με τις ΗΠΑ να είναι μεταξύ των 14 χωρών που συμμετέχουν. Διενεργείται ετησίως για πάνω από μια δεκαετία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.