stratiotis_oukrania_simaia
Διεθνή

Ρωσία: Διαμαρτυρία του Εβραϊκού Κογκρέσου για άρθρο περί «αποσατανικοποίησης της Ουκρανίας»

Ο συντάκτης προσάπτει στο Κίεβο νεοπαγανισμό μέχρι και σατανισμό

Το Ρωσικό Εβραϊκό Κογκρέσο κατήγγειλε στην Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας (SKR) και στην εισαγγελία της Μόσχας άρθρο του Αλεξέι Παβλόφ, συμβούλου του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, το οποίο δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στην εφημερίδα Argumenty i Fakty, για «απαράδεκτες και επικίνδυνες» δηλώσεις για τους Χασιδιστές Εβραίους.

 Επιπλέον, το Κογκρέσο ζητά να ελεγχθεί το κείμενο του Πάβλοφ για υποκίνηση μίσους βάσει των άρθρων του διοικητικού ή ποινικού κώδικα.

 Στις 25 Οκτωβρίου, ο ιστότοπος Argumenty i Fakty άρθρο του Πάτρουσεφ με τίτλο «Τι βράζουν στο 'καζάνι της μάγισσας'», στο οποίο πρότεινε να «αποσατανικοποιηθεί» η Ουκρανία.

 Ο Πάβλοφ ισχυριζόταν ότι «οι νεοπαγανιστικές λατρείες έχουν αποκτήσει δύναμη στην Ουκρανία», και ότι «οι εντολοδόχοι που τοποθέτησε η Ουάσιγκτον στις καρέκλες της εξουσίας» μετά το 2014 «μετέτρεψαν την Ουκρανία από κράτος σε ολοκληρωτική υπερ-αίρεση».

 Ο συντάκτης προσήψε στο Κίεβο ευρύ κατάλογο κατηγοριών, οι οποίες αρχίζουν από την κατηγορία του νεοπαγανισμού και της Σαηεντολογίας και φθάνουν έως τον σατανισμό, για τον οποίο διαπίστωσε ότι εξαπλώνεται ενεργά στην Ουκρανία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του «σατανισμού» που εξαπλώνεται κατά την άποψή του, ήταν ιδίως το γεγονός ότι το κατάστημα ‘Το καζάνι της μάγισσας’ στο Κίεβο «προτείνει στους πελάτες του να εκτελέσουν μια τελετουργία "κακοποίησης" των Ρώσων έναντι σημαντικού χρηματικού ποσού από τότε που άρχισε η ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

 Στις αιρέσεις των «φανατικών μαχητών» ο Πάβλοφ συμπεριλαμβάνει και τους Χασιδιστές Εβραίους. «Η κύρια αρχή ζωής των Χασιδιστών είναι η ανωτερότητα των υποστηρικτών της αίρεσης έναντι όλων των εθνών και των λαών», υποστηρίζει ο σύμβουλος του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

 Οι συντάκτες της έκκλησης προς τις αρχές επιβολής του νόμου θεώρησαν ότι το άρθρο του Πάβλοφ υποκινεί το μίσος και υποτιμά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

 «Τέτοιες δηλώσεις, οι οποίες δημιουργούν μια σαφή αρνητική δημόσια στάση απέναντι στους Χασιδιστές (Χαμπάντ), θεωρούνται απαράδεκτες και επικίνδυνες από το Ρωσοεβραϊκό Κογκρέσο, ειδικά όταν ανήκουν σε αξιωματούχο και δημοσιεύονται σε ένα σημαντικό ομοσπονδιακό μέσο ενημέρωσης», ανέφερε το Εβραϊκό Κογκρέσο της Ρωσίας.

 Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν ακόμη απαντήσει στην έκκληση ενώ ο ίδιος ο Πάβλοφ είχε προηγουμένως αρνηθεί να σχολιάσει, ανέφερε ο ιστότοπος RTVI.

 Την Παρασκευή, ο επικεφαλής ραβίνος της Ρωσίας Μπερλ Λαζάρ δήλωσε ότι αντιμετώπισε το άρθρο του Παβλόφ με εξαιρετική απορία, χαρακτηρίζοντάς το αναμάσημα «παλαιών αιματηρών λιβελλογραφιών εκ μέρους αξιωματούχου του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας».

 «Οι Χασιδιστές, το θρησκευτικό κίνημα Χαμπάντ, δεν είναι "αίρεση" αλλά μια νόμιμη σχολή του Ιουδαϊσμού. Και μακράν το μεγαλύτερο κίνημα εντός του Χασιδισμού. Αρκεί να επισημάνω ότι το 90% των ραβίνων που εργάζονται στις εβραϊκές κοινότητες της Ρωσίας ανήκουν στη Χαμπάντ, και εγώ ο ίδιος είμαι Χασιδιστής», τόνισε ο Λαζάρ.

 Το άρθρο «θα μπορούσε να είχε χαρακτηριστεί ως χυδαία αντισημιτική ανοησία και να τον είχαν προσπεραστεί, αλλά η θέση που κατέχει ο Πάβλοφ δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο» είπε.

 Τον Μάιο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε προκαλέσει σκάνδαλο υποστηρίζοντας ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είχε «εβραϊκές ρίζες». Ερωτηθείς πώς μπορεί να κατηγορηθεί η Ουκρανία για ναζισμό, αν ο πρόεδρός της Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι Εβραίος, ο Λαβρόφ είπε ότι και ο Αδόλφος Χίτλερ υποτίθεται ότι είχε «εβραϊκό αίμα» και ότι «οι πιο ένθερμοι αντισημίτες» είναι συνήθως Εβραίοι.

 Στο τέλος, όπως ανέφεραν οι ισραηλινές αρχές, ο Ρώσος υπουργός ζήτησε συγγνώμη.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ