Το όραμά του για την Τουρκία παρουσίασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μία εκδήλωση-υπερπαραγωγή στην Άγκυρα, η οποία διοργανώθηκε από το κόμμα του, το AKP.
Η φιέστα είχε τίτλο «Ο αιώνας της Τουρκίας» και ο Τούρκος πρόεδρος ανέπτυξε τα μεγαλεπήβολα σχέδια που έχει για τη χώρα του ενόψει της επετείου των 100 χρόνων από την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας, στις 29 Οκτωβρίου του 2023.

Ουσιαστικά στην εκδήλωση αυτή ο Ερντογάν έκανε μία μεγάλη προεκλογική φιέστα και μεταξύ άλλων αφού έκανε μία αποτίμηση της διακυβέρνησης του, αναφέρθηκε και στην Αγία Σοφία που την έκανε τέμενος, λέγοντας πώς αυτό είναι μία απάντηση στον ιμπεριαλισμό και τις εξωτερικές δυνάμεις που πιέζουν την Τουρκία.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στην Τουρκία

Η εφημερίδα «Καράρ» με τίτλο «Από τη βαλίτσα του βγήκαν αιτήματα» και η Μιλλί Γκαζέτε «Δείχνοντας στην Ελλάδα πείθει για παραχωρήσεις» εστιάζουν στην επίσκεψη του ισραηλινού Υπουργού Άμυνας.
Ο Κώστας Υφαντής, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων σχετικά με την μη επίσκεψη του Καγκελάριου της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, στην Τουρκία, κατόπιν της επισκέψεως του στην Ελλάδα σχολίασε: «Υπάρχει ένα πλέγμα σχέσεων και κάθε φορά γίνεται προσπάθεια της αποκωδικοποίησης του. Στην τρέχουσα συγκυρία, όμως τα ζητήματα είναι σχετικά απλά».
Και επεξήγησε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων: «Υπάρχει μία πολύ καλή σχέση μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ, υπάρχει μία δυναμική ανάταξης και βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας».

Η βελτίωση μάλιστα των σχέσεων με το Ισραήλ ήταν βασική επιδίωξη της Τουρκίας, εδώ και πολύ καιρό, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει και η σχετική καχυποψία.
«Σε όλο αυτό το παζλ η Γερμανία έχει την δική της θέση», τόνισε ο κ. Υφαντής και συνέχισε «είναι μία χώρα που έχει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην Άγκυρα».
«Στο τρίγωνο των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας μετά την εκλογή των σοσιαλδημοκρατών το Βερολίνο έχει υιοθετήσει μία λιγότερο ουδέτερη στάση», υπογράμμισε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.

Ο δήμαρχος της Αστυπάλαιας στο MEGA Σαββατοκύριακο

Ο Νίκος Κομηνέας, Δήμαρχος Αστυπάλαιας μίλησε πώς βλέπουν οι κάτοικοι της Αστυπάλαιας της προκλήσεις της Τουρκίας.
Ο Δήμαρχος ανέφερε σχετικά: «Οι κάτοικοι τα βιώνουν με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία. Έχουμε μάθει, τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον, κάθε λίγο να έχουμε μία κρίση».
Ο κ. Κομηνέας τόνισε ότι ο κόσμος έχει βαρεθεί να είναι συνεχώς κάτω από μία απειλή επεμβάσεων και βλέπει ότι όλο αυτό έχει έναν αυξανόμενο ρυθμό και ένταση με αποτέλεσμα ο κόσμος να λέει «δεν πάει άλλο».
Επιπλέον ο δήμαρχος της Αστυπάλαιας ανέφερε ότι παραμένει πάντα επιθυμία των κατοίκων να καλωσορίζουν τους τουρίστες από την Άγκυρα και να συναναστρέφονται φιλικά με αυτούς.

Δείτε το βίντεο