Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία της Ρωσίας το 2024, όταν λήξει η θητεία του, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία στη Ρωσία από το 1999. Ανήλθε στο ύπατο αξίωμα της χώρας το 2000, πόστο που διατήρησε μέχρι το 2008 και ξανά μετά το 2012 μέχρι σήμερα. Ενώ διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1999 μέχρι το 2000 επί προεδρίας του Μπορίς Γέλτσιν και ξανά την τετραετία 2008 – 2012, όταν άλλαξε τη θέση του με τον σύμμαχό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, νυν αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τον περασμένο χρόνο ο Πούτιν υπέγραψε νόμο, που του επιτρέπει να διεκδικήσει άλλες δύο εξαετείς θητείες στην προεδρία και να παραμείνει, εφόσον το επιθυμήσει, στην εξουσία μέχρι το 2036.

Δυτικός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι είναι απίθανο να υπάρξει αλλαγή εξουσίας στη Ρωσία σύντομα, μολονότι ο Πούτιν έχει αποδυναμωθεί από την εσφαλμένη απόφασή του, όπως εκτιμά η Δύση, να εισβάλει στην Ουκρανία. «Έχει αποδυναμωθεί από αυτό το πραγματικό καταστροφικό σφάλμα», δήλωσε ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το όνομά του.

«Βλέπουμε το ρωσικό στρατό να ταπεινώνεται στα πεδία των μαχών από την Ουκρανία. Ο κόσμος μπορεί να δει ότι διέπραξε ένα μεγάλο λάθος. Αυτό σημαίνει ότι μιλούν ολοένα και περισσότερο για τη διαδοχή, μιλούν περισσότερο γι’ αυτό που θα έλθει στη συνέχεια, φαντάζονται πώς θα είναι η ζωή κατόπιν. Αλλά εγώ δεν υπονοώ ότι αυτό θα γίνει κάποια στιγμή σύντομα», πρόσθεσε.