Τελείωσε η περίοδος χάριτος που έδωσαν οι Βρετανοί ψηφοφόροι στον πρωθυπουργό τους Ρίσι Σούνακ, καθώς το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα βλέπει να αυξάνεται η ψαλίδα που το χωρίζει από τους Εργατικούς σε τελευταία δημοσκόπηση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση του σερ Κιρ Στάρμερ αύξησε εκ νέου το προβάδισμά της έναντι των Τόρηδων του Σούνακ από τις 17 στις 21 ποσοστιαίες μονάδες, με τους Εργατικούς να λαμβάνουν στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 48% και τους Συντηρητικούς 27%, ενώ ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι με 10%.

Αλλά και στην παράσταση νίκης σε περίπτωση που οδηγηθεί η Βρετανία σε εκλογές εντός εξαμήνου, προηγούνται οι Εργατικοί με ποσοστό 56%, ενώ μόλις το 23% θεωρεί ότι οι Τόρηδες του Σούνακ θα νικήσουν (-4% σε σύγκριση με αντίστοιχη δημοσκόπηση πριν από μία εβδομάδα).

Πέραν τούτου, η καθαρή αποδοχή του Σούνακ υποχώρησε κατά πέντε μονάδες, φτάνοντας στο 8%, ενώ αντίστοιχη πτώση σημείωσε και ο ηγέτης των Εργατικών, στο 13%.

Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση της Redfield and Wilton Strategies, η πορεία της οικονομίας αποτελεί το φλέγον ζήτημα για τους Βρετανούς ψηφοφόρους, περίπου δέκα ημέρες προτού ο ΥΠΟΙΚ του Σούνακ, Τζέρεμι Χαντ, παρουσιάσει στις 17 Νοεμβρίου τον νέο Προϋπολογισμό, που αναμένεται να περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών προκειμένου να κλείσει μια τρύπα 60 δισ. στερλινών.

Για το 68% των ερωτηθέντων η οικονομία είναι ένα από τα τρία σημαντικότερα ζητήματα που θα καθορίσουν ποιον θα ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές, μαζί με την περίθαλψη (57%) και το μεταναστευτικό (30%).

Η κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η άφιξη χιλιάδων μεταναστών με φουσκωτά μέσω του Στενού της Μάγχης στη Βρετανία θεωρούνται από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση η κυβέρνηση Σούνακ, που προσπαθεί να κερδίσει δημοσκοπικό έδαφος, πιθανώς με αύξηση των συντάξεων και των επιδομάτων που θα αντιστοιχεί στον πληθωρισμό.

Φωτογραφία: Reuters