Απίστευτο κι όμως αληθινό. Ένα ζευγάρι πανέμορφων σκύλων που δώρισε η Βόρεια Κορέα βρίσκεται στο… επίκεντρο πολιτικής διαμάχης στη Νότια Κορέα.

Το καθεστώς της Πιονγιανγκ έχει δωρίσει δύο σκυλιά σε ένδειξη καλής θέλησης, θυμίζοντας άλλες παλιότερες εποχές της διπλωματίας.

Αλλά ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας, στη θητεία του οποίου χαρίστηκαν αυτά τα σκυλιά, δήλωσε ότι τα εγκαταλείπει λόγω έλλειψης νομικής και οικονομικής υποστήριξης από τον διάδοχό του για τη φροντίδα τους, αναφέρει το δημοσίευμα του CNN.

Πρόκειται για δύο εντυπωσιακά κυνηγετικά σκυλιά ράτσας Pungsan τα οποία προσφέρθηκαν στον τότε πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε Ιν, από τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, κατά τη διάρκεια ειρηνευτικών συνομιλιών το 2018.

Τα σκυλιά ζουν έκτοτε με τον Μουν, ακόμη και μετά τη διαδοχή του στην προεδρία από τον Γιουν Σουκ Γιολ τον Μάιο, παρόλο που ανήκουν νόμιμα στο κράτος. Τα πήγε στην προσωπική του κατοικία μετά τη λήξη της θητείας του τον Μάιο.

Σε ποιον ανήκουν οι δύο σκύλοι;

Οι σκύλοι χαρακτηρίζονται νομικά ως κρατική περιουσία που ανήκει στο προεδρικό αρχείο, αλλά το γραφείο του Μουν δήλωσε ότι του ανατέθηκε η φροντίδα τους κατόπιν διαβουλεύσεων με το αρχείο και το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ θα ακολουθούσε και κάποια νομική τροποποίηση για να τα κρατήσει, καθώς ο ίδιος φαίνεται να τα λατρεύει.

Τη Δευτέρα, το γραφείο του Μουν ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ότι παραδίδει τα σκυλιά στο Προεδρικά Αρχεία, κατηγορώντας τον πρόεδρο Γιουν ότι μπλόκαρε μια συζήτηση για να παράσχει νομική βάση στον πρώην πρόεδρο να τα κρατήσει.

«Κοιτάζοντας τις πρόσφατες αναφορές των μέσων ενημέρωσης, το Προεδρικό Γραφείο δεν δείχνει καλή θέληση για μια απλή επίλυση του ζητήματος. Μήπως ελπίζουν να αφήσουν την ευθύνη στον Μουν; Ή επειδή αισθάνονται υπεύθυνοι για αυτά τα ζώα συντροφιάς; Μένουμε άναυδοι όταν βλέπουμε την κακία της σημερινής διοίκησης να επιδεικνύεται σε ένα τόσο ασήμαντο ζήτημα όπως αυτό», συνέχισε.

mkjkj

«Σε αντίθεση με τα Προεδρικά Αρχεία και το Υπουργείο Εσωτερικών, το Προεδρικό Γραφείο φαίνεται να είναι αντίθετο με το να αφήσει τη φροντίδα των σκύλων Pungsan στον πρώην πρόεδρο Μουν», σημείωσε η ανακοίνωση του γραφείου του Μουν.

Το υπουργείο Εσωτερικών και Ασφάλειας επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με τον Μουν για την παροχή μηνιαίων επιδοτήσεων συνολικού ύψους 2,5 εκατομμυρίων γουόν (1.800 δολάρια) για τα ζώα, λέγοντας ότι οι συζητήσεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων συνεχίζονται.

«Δεν είναι αλήθεια ότι ο πρώην πρόεδρος Μουν Τζε-ιν προσπάθησε να βρει μια βάση για την εκτροφή των σκύλων ράτσας Πουνγκσάν, αλλά το προεδρικό γραφείο είχε αντιρρήσεις» ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Σκυλιά σύμβολο του διαλόγου και της ειρήνης

Οι σκύλοι αποτελούν ιστορικά σύμβολο της «απόψυξης» των σχέσεων μεταξύ των της Βόρειας και της Νότια Κορέας. Το 2000, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, πατέρας του νυν ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσε δύο κουτάβια Πουνγκσαν, που ονομάστηκαν Ούρι και Ντούρι, στον Κιμ Ντε Τζουνγκ. Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Νότιας Κορέας ανταπέδωσε προσφέροντας ως δώρο δύο σκύλους Τζίντο που ονομάστηκαν Ειρήνη και Επανένωση.

Σήμερα οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν περάσει σε φάση νέα έντασης, επιβεβαιώνοντας ότι η προσπάθεια έναρξης διαπραγματεύσεων και αναζωογόνησης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών πριν κάποια χρόνια, ήταν περισσότερο μια παρένθεση στην ταραχώδη ιστορία των δύο κρατών.