«Τρικυμία» φαίνεται πως επικράτησε στη Ρωσία μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν για μερική επιστράτευση, με τα γραφεία στρατολόγησης να καλούν... αγνοούμενους και ασθενείς.

 Σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Fontanka, γραφείο στρατολόγησης στην Αγία Πετρούπολη φέρεται να εξέδωσε κλήση για επιστράτευση προς έναν αγνοούμενο ναύτη που επέβαινε στο εμβληματικό καταδρομικό Moskva, το οποίο βυθίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα τον Απρίλιο.

 Όπως αναφέρει το ρωσικό μέσο, οι γονείς του ναύτη, ονόματι Μιχαήλ, ο οποίος ήταν μάγειρας στο καταδρομικό Moskva, έλαβαν την κλήση τον περασμένο μήνα, με τα χαρτιά να διατάζουν τον γιο τους να παρουσιαστεί στο σταθμό επιστράτευσης, διαφορετικά θα αντιμετώπιζε πιθανή δίωξη.

 «Μπορεί να διωχθείτε εάν δεν εμφανιστείτε στον υποδεικνυόμενο χρόνο και τόπο χωρίς νόμιμο λόγο», έγραφε το έγγραφο.

 Δύο τυφλοί και ένας με εγκεφαλική βλάβη κλήθηκαν να πολεμήσουν στο πλαίσιο της επιστράτευσης της Ρωσίας

Η πρώτη επιστράτευση της Ρωσίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που ανακοινώθηκε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, προκάλεσε χάος και οργή σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς προέκυψε η είδηση ​​ότι οι τοπικές αρχές έστελναν κλήσεις σε Ρώσους που είχαν πεθάνει ή είχαν σοβαρές παθήσεις.

 Υπήρξαν αναφορές για τουλάχιστον δύο τυφλούς στη Ρωσία που κλήθηκαν να πολεμήσουν στην Ουκρανία, καθώς και μια αναφορά για έναν 63χρονο με διαβήτη και σοβαρή εγκεφαλική βλάβη.

 Η ιστοσελίδα Fontanka είπε ότι η οικογένεια του Μιχαήλ τον αναζητούσε από το βράδυ της 13ης Απριλίου, την ημέρα που η Ουκρανία εκτόξευσε δύο πυραύλους κρουζ Neptune στο καταδρομικό Moskva, στο οποίο επέβαινε πλήρωμα περίπου 500 ατόμων, με αποτέλεσμα το πλοίο να βυθιστεί μετά από πυρκαγιά.

 Οι τοπικές αρχές στην Αγία Πετρούπολη δήλωσαν ότι η κλήση για τον ναύτη ήταν πιθανότατα ένα «λάθος» που προκλήθηκε από τον μεγάλο αριθμό των κλήσεων που στάλθηκαν από την έναρξη της επιστράτευσης τον Σεπτέμβριο. «Εάν επιβεβαιωθεί το λάθος, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποζημιώσουμε τους συγγενείς», δήλωσε ο Μιχαήλ Καλίνιν, εκπρόσωπος της περιφερειακής διοίκησης.

 Ρωσία: Ακόμα να εξακριβωθεί ο αριθμός των νεκρών από τη βύθιση του Moskva

Ο ακριβής αριθμός των ναυτικών που έχασαν τη ζωή τους στη βύθιση του Moskva δεν είναι ακόμη γνωστός. Τον Απρίλιο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι το στρατιωτικό προσωπικό σκοτώθηκε και άλλα 27 μέλη του πληρώματος αγνοούνται μετά από έκρηξη πυρομαχικών που προκλήθηκε από φωτιά στο πλοίο. Τα ρωσικά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο αριθμός των αγνοουμένων στρατιωτών ήταν πιθανώς μεγαλύτερος.

 Τον περασμένο μήνα, ένα δικαστήριο στην προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία αναγνώρισε το θάνατο 17 ακόμη αγνοουμένων ναυτικών, κυρίως νεαρών στρατευσίμων, αφού οι οικογένειές τους προσέφυγαν στο δικαστήριο ζητώντας απαντήσεις.