«Έξω φρενών» φαίνεται να είναι ο Ντόναλντ Τραμπ με τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, ο οποίος -προς μεγάλη απογοήτευση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ- δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις εκλογές του 2024.

Ο ΝτεΣάντις, ένα από τα ανερχόμενα αστέρια του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που πολλοί τον αποκαλούν «Τραμπ με μυαλό», επανεξελέγη πανηγυρικά στις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές, αποδεικνύοντας ότι θα μπορούσε άνετα να «κοντράρει στα ίσα» τον μεγιστάνα των μεσιτικών για το χρίσμα.

Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμ θεωρεί ότι ο Ρον ΝτεΣάντις δεν είναι παρά ένας «μέτριος πολιτικός» που είχε καταφύγει σ' εκείνον σε «απελπιστική κατάσταση» κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2017, ζητώντας του βοήθεια.

Χθες το βράδυ αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ εξέδωσε μακροσκελή δήλωση, κατακεραυνώνοντας τον ΝτεΣάντις για τα «παιχνίδια που παίζει», αρνούμενος να αποκλείσει το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του για το χρίσμα.

«Ο Ρον είχε χαμηλά ποσοστά έγκρισης, κακές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις και καθόλου χρήματα, όμως είπε ότι εάν τον υποστήριζα εγώ θα μπορούσε να κερδίσει», επισήμανε ο Τραμπ σχετικά με την έκκληση για βοήθεια που του απηύθυνε ο 44χρονος πολιτικός πριν από πέντε χρόνια.

Χρησιμοποιώντας το υποτιμητικό παρατσούκλι «Ron DeSanctimonious» (μια σύμμειξη του ονόματος του κυβερνήτη της Φλόριντα και του επιθέτου sanctimonious, που σημαίνει ηθικολόγος ή υποκριτής), ο Τραμπ προειδοποίησε τον ΝτεΣάντις ότι αν τελικά επιχειρήσει να σταθεί στον δρόμο του για τη δεύτερη θητεία του στην προεδρία θα καταστραφεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει και επίσημα ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ενόψει των εκλογών του 2024, στις 15 Νοεμβρίου, και το σχέδιό του παραμένει μάλλον ανεπηρέαστο παρά τις απογοητευτικές επιδόσεις των υποψηφίων που στήριξε στις ενδιάμεσες εκλογές.

Οι ψηφοφόροι, σε μεγάλο βαθμό, απέρριψαν υποψηφίους που είχαν υποστηρίξει τους αβάσιμους ισχυρισμούς του Τραμπ περί εκλογικής απάτης το 2020 και πολλοί «εκλεκτοί» του έχασαν στην κάλπη ή εκλέχτηκαν με οριακή διαφορά.

Ακόμα και πρώην κοντινοί σύμμαχοι του Τραμπ τον προτρέπουν πλέον να επενεξετάσει τη «μεγάλη ανακοίνωσή του» για την ερχόμενη Τρίτη και να αναβάλει για ένα διάστημα την έναρξη της εκστρατεία του.

Με πληροφορίες από protothema.gr

Φωτογραφία: Reuters