Αλεύρι πέταξαν σήμερα πάνω σε ένα σπορ αυτοκίνητο διαδηλωτές κατά της κλιματικής καταστροφής. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο το είχε ζωγραφίσει ο Αμερικανός ποπ καλλιτέχνης Άντι Γουόρχολ, το οποίο εκτίθεται στο Μιλάνο.

Είναι η τρίτη φορά αυτόν τον μήνα που ακτιβιστές από την ομάδα Ultima Generazione («Τελευταία Γενιά») βάζουν στο στόχαστρο εκθέσεις τέχνης.

Στις 4 Νοεμβρίου διαδηλωτές πέταξαν σούπα πάνω σε ένα έργο του Βαν Γκογκ στη Ρώμη και στις 15 Νοεμβρίου έριξαν μαύρο υγρό πάνω σ' έναν πίνακα του Γκούσταβ Κλιμτ στη Βιέννη. Και τα δύο έργα προστατεύονταν από τζάμι και δεν υπέστησαν ζημιές.

aktivistes

Το έργο του Φουόρχολ, με τίτλο BMW Art Car, έμοιαζε σαν να έχει καλυφθεί από ένα λεπτό στρώμα χιονιού μετά τη σημερινή επίθεση.

Ο Γουόρχολ το ζωγράφισε το 1979, την ίδια χρονιά που έλαβε μέρος στον 24ωρο αγώνα ταχύτητας στη Λε Μαν της Γαλλίας.

Οι ακτιβιστικές δράσεις της Ultima Generazione συμπίπτουν με τη Σύνοδο COP27 για το κλίμα που πραγματοποιείται στην Αίγυπτο.

Οι συνομιλίες παρατάθηκαν μέχρι το Σάββατο, καθώς παραμένουν ανεπίλυτα τα βασικά ζητήματα, με κυριότερο την αποζημίωση των ευάλωτων χωρών για τις φυσικές καταστροφές που προκαλούν οι εκπομπές άνθρακα του ανεπτυγμένου κόσμου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ