Εκτός ελέγχου για ακόμα μία φορά οι προκλήσεις από την Άγκυρα εις βάρος της χώρας μας. Την ίδια ώρα λαμβάνουν χώρα σειρά από fake news, καθώς ο εκνευρισμός και η απογοήτευση των Τούρκων αξιωματούχων έχουν κορυφωθεί.

Πιο συγκεκριμένα, στην Άγκυρα αδυνατούν να δεχθούν πως οι ΗΠΑ δεν δίνουν το «πράσινο φως» για την πώληση μαχητικών. Την ίδια στιγμή εκφράζουν την ανησυχία τους για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας και τις νέες αγορές και συμφωνίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς φοβούνται ότι αλλάζουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο.

Fake news από τον Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρέμεινε στη συνήθη εμπρηστική ρητορική με προκλήσεις και fake news εναντίον της Ελλάδας.

Ο Τούρκος πρόεδρος «εκτροχιάστηκε», καθώς θέλησε να τοποθετήσει την Τουρκία στον ρόλο του… θύματος. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «δόθηκε μήνυμα στην Ελλάδα να τερματίσει τις δραστηριότητές της που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και συγκεκριμένα τις δραστηριότητες που αφορούν τη στρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου».
Η Ελλάδα, συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος, «η οποία αδιαφορεί για τη συμφιλιωτική και ειλικρινή προσέγγιση της Τουρκίας και τις προτάσεις διαλόγου που προσανατολίζονται στη λύση, αναμένεται να θέσει τέρμα στις δραστηριότητές της που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, ιδίως τον εξοπλισμό των νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς, το συντομότερο δυνατόν».

Εκνευρισμένος ο Καλίν

Το «δεξί χέρι» του Ερντογάν, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, έφτασε στο σημείο να απειλήσει την Αθήνα με «συνέπειες», αν επιμείνει στον «εξοπλισμό των νησιών».

«Εμείς από την αρχή ήμασταν υπέρ του διαλόγου. Η ελληνική πλευρά ήταν αυτή που τερμάτισε τις συνομιλίες το 2016. Ήταν η ελληνική πλευρά που οδήγησε σε αποτυχία τις διαπραγματεύσεις», είπε ο Καλίν και πρόσθεσε πως η Ελλάδα «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποκτήσει την ισχύ από μόνη της. Μπορεί να το κάνει αυτό μόνο βασιζόμενη στο λόμπι είτε στην Ε.Ε. είτε στις ΗΠΑ».

«Δεν χρειάζεται να πολεμήσουμε…»

«Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία. Αντιμετωπίζουμε παρόμοιες προκλήσεις. Δεν χρειάζεται να πολεμήσουμε», είπε με νόημα ο Καλίν και πρόσθεσε: «Ο εξοπλισμός των νησιών είναι ένα θέμα που καταγράφεται στη Συμφωνία της Λωζάννης και στη Συμφωνία των Παρισίων. Κάθε τέτοια ενέργεια έχει συνέπειες. Δεν μπορείτε να στριμώξετε την Τουρκία στη γωνία με ρητορική που αυξάνει την ένταση».