Στις Βρυξέλλες συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις και την αιματηρή καταστολή τους στο Ιράν να αναμένεται βρεθούν στο επίκεντρο.

Μάλιστα, το συμβούλιο διεξάγεται την ημέρα που οι ιρανικές Aρχές ανακοίνωσαν τη δεύτερη γνωστή εκτέλεση διαδηλωτή.

«Πράσινο φως» για νέες κυρώσεις στο Ιράν από τους ΥΠ.ΕΞ. της Ε.Ε.

Στο μεταξύ, αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στο Ιράν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακόμα, αναμένεται ότι θα συζητήσουν τη νέα δέσμη κυρώσεων στη Ρωσία, που έχουν πλέον έτοιμη.

Ωστόσο, οι συνομιλίες της Παρασκευής ανεστάλησαν χωρίς συμφωνία, δήλωσαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες στο Γερμανικό Πρακτορείο, με κράτη-μέλη να λένε πως χρειάζονται χρόνο για να αναλύσουν τα νέα τιμωρητικά μέτρα.

Επί τάπητος η εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών από κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Οι ευρύτερες πολιτικές της Ε.Ε. για την Ουκρανία θα απασχολήσουν επίσης τις συνομιλίες, ιδίως η εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών από κράτη-μέλη.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ο Ουκρανός ΥΠ.ΕΞ., αναμένεται να συμμετάσχει μέσω βιντεο-σύνδεσης στο μέρος του συμβουλίου για τον πόλεμο.

Σημειώνεται πως οι συνθήκες της Ε.Ε. θεωρητικά απαγορεύουν τη χρήση κεφαλαίων του προϋπολογισμού της για στρατιωτικά προγράμματα. Μέχρι στιγμής, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την ειρήνη, οι Βρυξέλλες έχουν χορηγήσει στρατιωτική βοήθεια ύψους 3,1 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, πέρα από τις συνεισφορές των κρατών-μελών σε διμερές επίπεδο.