Την ώρα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από τον Σεργκέι Σοϊγκού να ανακοινώσει μονομερή κατάπαυση πυρός λόγω Χριστουγέννων (με βάση το παλαιό ημερολόγιο) στην Ουκρανία, «φουντώνουν» οι συζητήσεις για το πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος.

Σήμερα, άλλωστε, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, να αποφασίσει μονομερή κατάπαυση του πυρός και να υπάρξει ένα «όραμα για μια δίκαιη λύση». Ο Πούτιν από τη μεριά του, ανάμεσα σε άλλα, απάντησε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για σοβαρό διάλογο, ωστόσο η Ουκρανία χρειάζεται να αποδεχθεί τις πρόσφατες εδαφικές προσαρτήσεις που έχει ανακοινώσει η Μόσχα.

Οι Financial Times, από τη δική τους μεριά, φιλοξενούν ανάλυση του Ιβάν Κράστεφ που σημειώνει ότι οι επερχόμενες εκλογικές διαδικασίες ανά τον κόσμο θα διαμορφώσουν το αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Η συμβατική σοφία λέει ότι οι πόλεμοι τελειώνουν με διαπραγματεύσεις. Αλλά συχνά τελειώνουν ή «παγώνουν» στην κάλπη. Εκεί τελείωσε ο πόλεμος της Αμερικής στο Βιετνάμ, εκεί τελείωσε ο γαλλικός πόλεμος στην Αλγερία και με την ήττα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην κάλπη το 2000 τελείωσαν πραγματικά οι πόλεμοι στην πρώην Γιουγκοσλαβία, σημειώνεται στην ανάλυση των FT.

Οι κρίσιμες εκλογές ανά τον κόσμο
Σήμερα, ο πόλεμος στην Ουκρανία διεξάγεται στη σκιά των κρίσιμων εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το 2024. Οι εκλογές στη Ρωσία, την Ουκρανία, την Ταϊβάν και τις ΗΠΑ θα είναι κρίσιμες για τη διαμόρφωση της συνέχισης του πολέμου το 2023. Το αποτέλεσμα αυτών των ψηφοφοριών θα μπορούσε να καθορίσει τη μορφή της επόμενης διεθνούς τάξης.

Τον Μάρτιο του 2024 θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στη Ρωσία και την Ουκρανία. Χρειάζεται πολλή φαντασία για να δει κανείς τον Βλαντίμιρ Πούτιν να χάνει τις εκλογές που οργανώνονται μόνο και μόνο επειδή θα τις κερδίσει. Αλλά φορτωμένος με την αποτυχημένη «ειδική επιχείρηση» του, έχει κάθε λόγο να ανησυχεί ότι σε περίπτωση στρατιωτικής ήττας ή σε περίπτωση σύγκρουσης που θα «παγώσει» εις βάρος του, θα αντιμετωπίσει αντιπολίτευση όχι μόνο από τους λίγους φιλελεύθερους που έχουν απομείνει στη χώρα, αλλά και «από μια κινητοποιημένη και αξιόπιστη εθνικιστική δεξιά», γράφει ο Κράστεφ.

Πρωτόγνωρη κατάσταση για τον Πούτιν
Αυτό δεν έχει συμβεί κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Ρώσου προέδρου για περισσότερες από δύο δεκαετίες, αλλά μια προεκλογική εκστρατεία σε συνδυασμό με αποτυχίες στο μέτωπο θα μπορούσε να προκαλέσει την αντι-Πούτιν στιγμή που Ευρωπαίοι και Αμερικανοί περιμένουν εδώ και καιρό – αν και είναι πολύ απίθανο να είναι αυτή η στιγμή της ελευθερίας της Ρωσίας, τονίζει ο αναλυτής των FT.

Οι δημοσκοπήσεις στην Ουκρανία θα επηρεάσουν βαθιά και τις στρατηγικές επιλογές που θα κάνει ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι το 2023. Θα του καταστήσουν αδύνατο να δεχτεί οποιονδήποτε εδαφικό συμβιβασμό, για να μην χάσει την ψήφο. Η αναβολή των εκλογών δεν αποτελεί επιλογή.

Αλλά για τον Ζελένσκι, η διεξαγωγή εκλογών σε περίοδο πολέμου με την πλειοψηφία του πληθυσμού εξόριστη ή εσωτερικά εκτοπισμένη θα είναι μια μνημειώδης υλικοτεχνική πρόκληση. Η διοργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών θα είναι υψίστης σημασίας για την ενίσχυση της εικόνας της Ουκρανίας ως δημοκρατικού Δαβίδ που αγωνίζεται ενάντια σε έναν αυταρχικό ρωσικό Γολιάθ, γράφει χαρακτηριστικά ο Κράστεφ για τους FT.

Προεδρικές εκλογές στην Ταϊβάν
Στο εκλογικό κοκτέιλ του 2024, οι προεδρικές κάλπες της Ταϊβάν μπορούν επίσης να αποτελέσουν μπαλαντέρ που επηρεάζει τη δυναμική του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας. Ο φόβος μιας εθνικιστικής νίκης σε αυτές μπορεί να επηρεάσει τη στρατηγική του Πεκίνου για «ενοποίηση». Είναι ακόμη άγνωστο τι μάθημα έχει αντλήσει ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ από τη ρωσική εισβολή.

Έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Πούτιν έκανε λάθος που ξεκίνησε τον πόλεμο ή ότι τον ξεκίνησε πολύ αργά, αναρωτιέται ο αναλυτής των FT.

Η ανάγκη να κρατηθούν οι Αμερικανοί μακριά θα μπορούσε επίσης να πείσει την κινεζική κυβέρνηση, που έχει ήδη ταπεινωθεί από την αποτυχία της να αντιμετωπίσει την πανδημία της Covid-19, να αυξήσει την υποστήριξή της προς τη Μόσχα, με την ελπίδα να κρατήσει τις ΗΠΑ παγιδευμένες σε μια ευρωπαϊκή σύγκρουση.

Εκλογικές αναμετρήσεις στις ΗΠΑ και την ΕΕ
Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και, σε πολύ μικρότερο βαθμό, οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχουν επίσης άμεσο αντίκτυπο στη διεξαγωγή του πολέμου. Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ μπορεί να είναι πιο καθοριστικές για την έκβαση του πολέμου από οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφος. Οι Ουκρανοί δεν μπορούν να αντισταθούν στη δολοφονική μηχανή του Πούτιν αν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν να διακόψουν τη σημαντική στρατιωτική και οικονομική τους υποστήριξη, τονίζει ο Κράστεφ.

Τι φοβάται ο Ζελένσκι
Υπό αυτή την έννοια, οι Ουκρανοί έχουν λόγους να φοβούνται ότι οι Δημοκρατικοί μπορεί να χάσουν την προεδρία, καθώς η υποστήριξη των ΗΠΑ στην πολεμική τους προσπάθεια μπορεί να αμβλυνθεί ανάλογα με το ποιος Ρεπουμπλικάνος θα κερδίσει. Τόσο για τους Δημοκρατικούς όσο και για τους Ευρωπαίους συμμάχους τους, η επιτυχία του Πούτιν στο Ντονμπάς ή η άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο μπορεί να επηρεάσει δραματικά το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ και ποιος θα εκλεγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Είτε η ρωσική επιτυχία στο μέτωπο είτε μια μεγάλη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση θα μπορούσε να γείρει τις ισορροπίες της αμερικανικής προεδρίας προς τους Ρεπουμπλικάνους. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι Δημοκρατικοί και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους είναι να κατηγορήσουν οι ψηφοφόροι τον Λευκό Οίκο για την έναρξη ενός τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, γράφει ο Κράστεφ. Για να κερδίσει ο Τζο Μπάιντεν και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του τις εκλογές, είναι εξαιρετικά σημαντικό οι Ουκρανοί να εξακολουθούν να κερδίζουν στο πεδίο της μάχης.

Γνωρίζουμε πώς η οικονομική αλληλεξάρτηση και η διάδοση των πυρηνικών όπλων έχουν αλλάξει τη φύση του σύγχρονου πολέμου. Αυτό στο οποίο είμαστε ακόμα τυφλοί είναι πώς οι επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις θα μπορούσαν επίσης να αλλάξουν τη φύση του πολέμου στην Ουκρανία, ιδιαίτερα σε μια στιγμή παγκόσμιας υπερπόλωσης, τονίζει ο αναλυτής των Financial Times.

Το ηθικό δίδαγμα; Για να κερδίσετε πολέμους στον 21ο αιώνα, δεν αρκεί πάντα να έχετε το πάνω χέρι στο πεδίο της μάχης. Πρέπει επίσης να κερδίσεις τις εκλογές, και όχι μόνο στη χώρα σου, καταλήγει ο Κράστεφ.