Μετά την πληθώρα των δημοσιευμάτων που θέλουν τον Κιμ Γιονγκ-ουν να αποσύρεται από την ηγεσία λόγω ασθένειας και τα καθήκοντά του να αναλαμβάνει η 10χρονη δευτερότοκη κόρη του, ο βρετανικός Τύπος καταπιάνεται ξανά με τα πολιτικά θέματα της Βόρειας Κορέας.

Η βρετανική εφημερίδα «Telegraph» έγραψε ότι, πέρα από το αν πάσχει ή όχι από κάτι σοβαρό ο Κιμ, η ηλικία του είναι σημαδιακή: πλησιάζει στα 40 του και στην Ασία ο σαραντάρης θεωρείται κατασταλαγμένος, άρα ο Κιμ πρέπει να διαχειριστεί τη «μαοϊκή και σταλινική κληρονομιά του».

Κυοφορούνται αλλαγές, λοιπόν, κατά τη λογική αυτή, μάλλον «σε σκληρότερο τέμπο». Πάντως, όσον αφορά το ιατρικό δελτίο, υπάρχουν «υποκείμενα νοσήματα»: «Ο Κιμ είναι υπέρβαρος, καπνιστής και πότης, ενώ αγνοεί τις συμβουλές των γιατρών του και της συζύγου του να αθληθεί και να μειώσει τις κραιπάλες. Το γεγονός ότι εξαφανίζεται από το προσκήνιο για μακρά διαστήματα υποδηλώνει ότι αντιμετωπίζει μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας».

Ο ευσυγκίνητος Κιμ

Ο τίτλος του δημοσιεύματος του «Telegraph» είναι «Η κρίση μέσης ηλικίας του Κιμ Γιονγκ-ουν, ο οποίος κλαίει όταν μεθάει». Η πληροφορία για τον ευσυγκίνητο χαρακτήρα του έρχεται από κρατικό ίδρυμα της Σεούλ, από τον δρα Τσόι Τζινγούκ, ειδικό σε θέματα Βόρειας Κορέας, άρα αντανακλά και την εικόνα που έχει σχηματίσει για τον Κιμ το πολιτικό προσωπικό του αντιπάλου δέους, της Νότιας Κορέας.

Κατόπιν αυτών, αναφέρθηκαν τα τελευταία αποκτήματα του Κιμ σε «ιδιόκτητο πλούτο», στοιχεία που «αντλήθηκαν από δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης».

Αμύθητος πλούτος

Τέσσερα κρουαζιερόπλοια και μία μαρίνα, 10 βίλες διάσπαρτες σε αμμουδερή παραλία μισού χιλιομέτρου, περιποιημένοι κήποι. Ενα από τα σκάφη μάλιστα έχει μήκος 80 μέτρα και λέγεται ότι διαθέτει διπλές νεροτσουλήθρες.

Οι ειδικοί είπαν στους Βρετανούς ότι ο Κιμ ενδιαφέρεται μόνο «να πεθάνει στο παλάτι του, πολλές δεκαετίες αργότερα βέβαια, αφού θα έχει παραμείνει στην εξουσία…» και ότι, βασικά, με όσα κάνει «ο Κιμ προστατεύει τη ζωή του, όχι τον τρόπο ζωής του».