Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, συνέκρινε τις ΗΠΑ με τον Αδόλφο Χίτλερ και τον Ναπολέοντα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα.

Ανέφερε μάλιστα πως η Ουάσινγκτον επιδιώκει όπως ο Γερμανός δικτάτορας μια «τελική λύση» του ρωσικού ζητήματος και για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιεί τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Έχουν καθυποτάξει την Ευρώπη προκειμένου να εξαπολύσουν πόλεμο εναντίον της Μόσχας», είπε χαρακτηριστικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι προετοίμαζαν το έδαφος για τη σύγκρουση στην Ουκρανία στο πλαίσιο του υβριδικού, όπως τον χαρακτήρισε, πολέμου τους εναντίον της Μόσχας. Επιπλέον, ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι η κρίση στην Ουκρανία ξεκίνησε πολύ προτού η Ρωσία στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να εισβάλουν στη χώρα πέρυσι τον Φεβρουάριο.

«Το λένε ξεκάθαρα»

«Όπως ο Χίτλερ ήθελε την τελική λύση του εβραϊκού ζητήματος, τώρα, αν διαβάσετε τους Δυτικούς πολιτικούς (...) λένε ξεκάθαρα ότι η Ρωσία πρέπει να υποστεί μια στρατηγική ήττα», πρόσθεσε. Παράλληλα επεσήμανε ότι η Μόσχα ακόμη δεν έχει δει καμία σοβαρή πρόταση για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε ότι οι ιδέες του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για το θέμα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

«Να συζητήσουμε»

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει για τον πόλεμο με τις δυτικές χώρες και «να απαντήσει σε τυχόν σοβαρές προτάσεις. Δεν έχουμε δει ακόμη καμία σοβαρή πρόταση». Ωστόσο σημείωσε ότι οποιεσδήποτε συνομιλίες θα πρέπει να απαντούν στις ευρύτερες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια.

Επιπλέον, ο Λαβρόφ κάλεσε για μία ακόμη φορά το ΝΑΤΟ να απομακρύνει τις στρατιωτικές του υποδομές από την Ουκρανία και άλλες χώρες κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Επίσης, προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα αναγκαστεί να λάβει αντίστοιχα στρατιωτικά μέτρα στην περίπτωση που η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στη Συμμαχία.