Η μακάβρια καταμέτρηση στην Τουρκία και τη Συρία συνεχίζεται.

Το Ρήγμα της Ανατολίας οδήγησε στο θάνατο τουλάχιστον 3.000 ανθρώπους, ενώ υπερπολλαπλάσιοι αναζητούνται μέσα στα συντρίμμια. Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ ακολουθήθηκε από σεισμικές δονήσεις τρομακτικής έντασης, σχεδόν όσο εκείνης της κύριας δόνησης.







Μετά τον κύριο σεισμό, σημειώθηκαν ως τη νύχτα της Δευτέρας 120 μετασεισμοί.


Από αυτούς, οι 43 ήταν από 4,3 Ρίχτερ και πάνω. Έως το βράδυ της Δευτέρας, το Ευρωπαϊκό-Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε καταγράψει δύο άνω των 6 Ρίχτερ.


Η καταστροφή δεν γίνεται να υπολογιστεί σε αριθμούς. Οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν είναι χιλιάδες και οι εκτιμήσεις γίνονται ολοένα και χειρότερες όσο περνά η ώρα: θα πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες.



Κι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Οι σεισμολόγοι δεν μπορούν να είναι καθησυχαστικοί όταν αναλογίζονται την περίπτωση να ξανασυγκρουστούν οι Πλάκες της Αραβίας και της Τουρκίας και το Ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας να δημιουργήσει ξανά τέτοιο τράνταγμα, που να γίνει αισθητό στην Αίγυπτο και το Ιράκ.



Διασώστες και απλοί πολίτες ανασύρουν κορμιά από τα ερείπια. Κλαίνε σπαρακτικά και γοερά. Ήταν όλη, αυτήν τη στιγμή του πάνδημου πένθους, δικοί τους άνθρωποι. Μηδενός εξαιρουμένου.



Εκείνοι που ζουν, μέσα σε ένα σοκ που θα κάνουν πολλά χρόνια να το ξεπεράσουν και με εικόνες που θα έχουν αποτυπωθεί για πάντα μέσα τους, δεν έχουν καν τη δύναμη να σκεφτούν την επόμενη μέρα.

Όχι με 2.000 νεκρούς στην Τουρκία και με 1.000 στη Συρία, όχι με τις αναμνήσεις τους, τα κτίρια που επισκέπτονταν, εκείνα που βρέθηκαν τυχαία ή έβλεπαν περπατώντας στους δρόμους, να μην υπάρχουν πια.



Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΒΒC, o καθηγητής Μάρτιν Μέι, από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του βασιλιά Αμπντουλάχ στη Σαουδική Αραβία, σημείωσε ότι η δεύτερη δόνηση 7,7 Ρίχτερ πυροδοτήθηκε από την πρώτη.

«Η τεκτονική πλάκα άλλαζε θέση τις τελευταίες δεκαετίες ή και αιώνες και πιθανώς ήταν έτοιμη να μετακινηθεί και ο σεισμός το πρωί οδήγησε στο αποτέλεσμα της μετατόπισης». Οι μικροί σεισμοί έμοιαζαν με προειδοποίηση, αλλά μεγάλος σεισμός δημιουργήθηκε, από αυτό το ρήγμα, πριν 201 χρόνια.

Το 1822, στην πόλη Νουρνταγί, όπως τώρα. Οι νεκροί από τότε υπολογίζονται στους 20.000.



Σε 20 το χρόνο υπολογίζονται οι δονήσεις άνω των 7 Ρίχτερ. Στην Τουρκία, τα ξημερώματα της Δευτέρας, έκανε δύο σε ελάχιστο διάστημα. Το μικρό εστιακό βάθος, όπως δήλωσε ο Ντέιβιντ Ρόδερι, γεωεπιστήμονας στο Open University της Βρετανίας, κατέστησε τη δόνηση στην επιφάνεια εντονότερη.



Το κρύο σε συνδυασμό με χιόνι, μαζί με την πρόγνωση για την επιδείνωση του καιρού, δεν καθιστά μόνο τις διασώσεις δυσκολότερες, αλλά και την αντοχή εκείνων που επιβιώνουν κάτω από τα ερείπια.

Στην Τουρκία και τη Συρία, κάθε επιζών, είτε πρόκειται για παιδάκια με πιτζάμες είτε για αθλητές είτε για οποιονδήποτε άλλον, χαιρετίζεται ως σημάδια ελπίδας.

Είναι θεϊκή παρέμβαση.

Όμως, το θρηνώδες μοτίβο θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες. Στο Νεπάλ, που ο σεισμός είχε την ίδια ένταση, 7,8 Ρίχτερ, οι νεκροί ανήλθαν σε 9.000.