Έχοντας σώσει ήδη τέσσερις ανθρώπινες ζωές, η ελληνική αποστολή, με περίσσιο θάρρος και αυταπάρνηση δεν σταματούν λεπτό να επιχειρούν στο σημείο της βιβλικής καταστροφής.
Μια ακόμη διάσωση βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα από τις 11 το πρωί.

«Η ιδέα του να μένεις έστω κι ένα λεπτό κάτω από δύο μέτρα χώμα μέχρι να έρθουν να σε απεγκλωβίσουν είναι τρομακτική. Ακόμα και για μένα που είμαι επαγγελματίας», δήλωσε ο Ιωάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Νωρίτερα, η ελληνική ΕΜΑΚ έβγαλε ζωντανό από τα συντρίμμια ένα 15χρονο αγόρι. Προσπαθούσαν να το απεγκλωβίσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και τελικά τα κατάφεραν τα ξημερώματα.

Πριν το 15χρονο αγόρι όμως, είχαν σώσει ένα 9χρονο κοριτσάκι. Το μεταφέρουν πάνω σε φορείο με διπλές κουβέρτες για να αντέξει το κρύο. Ο απεγκλωβισμός επετεύχθη λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Τρίτης.

Συνολικά, η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης στην επαρχία Χατάι έχει διασώσει τέσσερα άτομα, ένα 15χρονο αγόρι, έναν 50χρονο και δύο κορίτσια 9 και 7 ετών, ενώ νεκρούς ανέσυραν 2 ανήλικα κορίτσια και έναν άνδρα 40 ετών.

Σκάβουν μέσα στα χώματα πόντο – πόντο. Οι κινήσεις τους χειρουργικές για να μην γίνουν φθορές και νέες καταρρεύσεις στα υποστυλώματα. Κρατούν νεκρική σιγή για να ακούσουν τις φωνές των εγκλωβισμένων ατόμων.

«Η δουλειά των ανθρώπων μας εκεί είναι 24/7. Κάποιοι ξεκουράζονται, κάποιοι επιχειρούν κι αυτό γίνεται συνέχεια», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Βλάβη στο C-130 που μετέφερε τη δεύτερη αποστολή

Βλάβη στον αέρα για το C-130 που μετέφερε από τη Θεσσαλονίκη στα Άδανα της Τουρκίας τη δεύτερη ελληνική αποστολή διασωστών της ΕΜΑΚ.

Το αεροσκάφος, αμέσως μετά την απογείωσή του έβγαλε μια ένδειξη, η οποία πάντως δεν εμπνέει ανησυχία. Αφού ολοκληρωθεί ο τεχνικός έλεγχος στην Ελευσίνα, το C-130 θα πετάξει ξανά για Τουρκία.

Η ομάδα που θα αναχωρήσει τις επόμενες ώρες αποτελείται από 15 πυροσβέστες, έναν διασωστικό σκύλο 1 γιατρό και δύο διασώστες του ΕΚΑΒ.

«Είμαστε πολύ περήφανοι που εκπροσωπούμε την Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι. Με αυταπάρνηση να υπηρετήσουμε το καθήκον μας», δήλωσε ο Γιάννης Δαλακάκης, γιατρός του ΕΚΑΒ.

Αυτή θα είναι η πρώτη αποστολή για τον Γιάννη Δαλακάκη που δηλώνει έτοιμος να συνεισφέρει τα μέγιστα στους σεισμόπληκτους, όπως τα μέγιστα δίνει ήδη τα τελευταία 24ωρα στο Χατάι ο επιπυραγός Δημήτρης Ρούπας, που μετρά 25 χρόνια εμπειρίας, αλλά τέτοια βιβλική καταστροφή δεν έχει ξαναδεί.

Οι κραυγές της 7χρονης Φατμά ήταν εκείνες που οδήγησαν τους Έλληνες διασώστες στο σημείο όπου τελικά μετά από πολύ κόπο θα την ανασύρουν νεκρή από βάθος 7 μέτρων. Θα καταφέρουν να σώσουν όμως την 6χρονη αδελφή της.

Έφεραν εργαλεία, μετακίνησαν μπάζα, ήρθε γιατρός και φορείο, αλλά ο χρόνος δεν ήταν με το μέρος της. Άφησε την τελευταία της πνοή δίπλα στη νεκρή μητέρα της.

Οι δυνάμεις της ελληνικής ΕΜΑΚ κόντρα στο χρόνο και το τσουχτερό κρύο καταφέρνουν να βγάλουν ζωντανό το 6χρονο αδελφάκι της. Η συγκίνηση μεγάλη…

Η εικόνα έκανε το γύρο του διαδικτύου με τουρκικά δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι «Οι Έλληνες σώζουν ζωές» και το τουρκικό κανάλι Halk Tv να γράφουν για την επιχείρηση διάσωσης του 6χρονου κοριτσιού.

«Ευχαριστώ Ελλάδα» λένε τις τελευταίες ώρες Τούρκοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εκθειάζοντας την ελληνική αποστολή που ήταν και η πρώτη που έφτασε στην Τουρκία για να προσφέρει βοήθεια.

Ο ένας από τα μέλη της ελληνικής αποστολής, που έβγαλαν ζωντανό χτες το 6χρονο κορίτσι είναι γιος του πυροσβέστη, που το 1995 έσωσε από τα χαλάσματα κτιρίου στο Αίγιο τον 11χρονο τότε Ανδρέα.