Σοκαριστικά βίντεο τα οποία δείχνουν σκάψιμο ομαδικών τάφων για όσους έχασαν τη ζωή τους κάτω από τα συντρίμμια ή από τα βαριά τους τραύματα έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, οι εικόνες έρχονται από το Παζαρτσίκ, στο επίκεντρο του δεύτερου μεγάλου σεισμού των 7,6 Ρίχτερ. Η κωμόπολη έχει σχεδόν ισοπεδωθεί, με μπουλντόζες να ανοίγουν ομαδικούς τάφους.

Όπως λένε αξιωματούχοι, θα χρειαστούν σύντομα και άλλους.

Δεν υπάρχει οικογένεια που να μην κλαίει, είπε ένας από τους επιζώντες. Είναι σαν να ήρθε η συντέλεια του κόσμου, ανέφερε.

Η άλλη όψη

Η άλλη όψη είναι ότι ακόμη και 80 ώρες μετά τον φονικό σεισμό, ζωή βγαίνει από τα χαλάσματα.

Το μεσημέρι, ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια στη Μαλάτεια τρία αδέλφια, το ένα μετά το άλλο, 16, 12 και 5 ετών.

Η μητέρα τους βρέθηκε νεκρή, ο πατέρας τους παραμένει κάτω από τα ερείπια.

Αναβάλλονται οι εκλογές;

Από τις πρώτες ώρες πολλοί ήταν εκείνοι που εκτιμούσαν ότι αυτοί οι σεισμοί θα φέρουν και πολιτικές εξελίξεις και ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για πιθανή μετάθεση της εκλογικής διαδικασίας.

Την ώρα που ο Ερντογάν διέθετε το προεδρικό αεροσκάφος για τη μεταφορά των βρεφών και η σύζυγός του έσπευδε στο πλευρό τους στο νοσοκομείο, ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωνε στο Reuters ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες για τη διεξαγωγή των εκλογών στα μέσα Μαΐου όπως έχουν προγραμματιστεί.

Ενίσχυσε έτσι τα σενάρια για αναβολή των εκλογών.

Εκτός από τον Ερντογάν, περιοδεία στις πληγείσες περιοχές κάνει και ο αρχηγός της κεμαλικής αντιπολίτευσης Κιλιντσάρογλου, που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για το μέγεθος της τραγωδίας.

Κάθε φορά που καταστρέφει τη χώρα, ο Ερντογάν ζητά την στήριξή μας, όμως αυτήν τη φορά δε θα την έχει, είπε ο Κιλιντσάρογλου.