Ένας γενναίος Μεξικανός σκύλος - διασώστης, ο Proteo πέθανε ενώ έψαχνε ανάμεσα στα ερείπια για επιζώντες από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία. Ο σκύλος είχε σταλεί στην Τουρκία μαζί με άλλους εννέα στα πλαίσια διεθνούς αποστολής προκειμένου να συνδράμει στις αποστολές διάσωσης. Ωστόσο η τελευταία του αποστολή έμελε να είναι την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου.

 Το Υπουργείο Άμυνας του Μεξικού ανέφερε σε δήλωση του τα εξής:

 «Σε ευχαριστούμε Proteo για το ηρωικό σου έργο, εκπλήρωσες την αποστολή του Μεξικανικού Στρατού. Είμαστε βαθύτατα λυπημένοι για την απώλεια του σπουδαίου συντρόφου μας σκύλου διασώστη Proteo», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας του Μεξικού. Εκπλήρωσε το καθήκον του ως μέλος της μεξικανικής αντιπροσωπείας στην έρευνα και διάσωση των αδελφών μας στην Τουρκία. Σε ευχαριστούμε για το ηρωικό σου έργο», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση».

 Προς το παρόν δεν έχει γίνει σαφές πως ο σκύλος - διασώστης έφυγε από τη ζωή αν και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο θάνατός του οφείλεται σε κούραση μιας και επιχειρούσε για πάρα πολλές ώρες προκειμένου να εντοπίσει επιζώντες στα χαλάσματα. Ένας από τους στρατιώτες που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης στην Τουρκία φέρεται να είπε: «Θέλω να σου πω ότι είμαι περήφανος για σένα, γιατί ήσουν πάντα ένα δυνατό σκυλί, ένας σκύλος εργάτης που δεν τα παράτησε ποτέ». Συγκινητική ήταν και η εκδήλωση στη μνήμη του όπου ακούστηκε το όνομα του: «Proteo-παρών», ακούστηκε τρεις φορές.