Νέος σεισμός, μεγέθους 5,3 Ρίχτερ, σημειώθηκε στην Κεντρική Τουρκία στις 9.31 το βράδυ (ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 61 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καχραμανμαράς σε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.

«Αυτός είναι ο 30ος αισθητός σεισμός στην Κεντρική Τουρκία τις τελευταίες 71 ώρες» αναφέρει χαρακτηριστικά το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο. 

Να σημειωθεί ότι το επίκεντρο του πρώτου φονικού σεισμού των 7,8 Ρίχτερ βρισκόταν στην περιφέρεια Παζάρτζικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή.

Η ισχυρή δόνηση είχε εστιακό βάθος 7 χιλιομέτρων. Από την αρχή, οι σεισμολόγοι είχαν προειδοποιήσει για ισχυρούς σεισμούς στην περιοχή του Καχραμανμαράς.

Η πρώτη δόνηση είχε διάρκεια περίπου 1,5 λεπτό, προκαλώντας τον απόλυτο τρόμο. Η μετασεισμική ακολουθία είναι έντονη στην περιοχή, τις τελευταίες ημέρες, με δονήσεις πάνω από 5 Ρίχτερ. 


Mέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για νέες σοβαρές ζημιές.

Πάνω από 46.000 νεκροί σε Τουρκία και Συρία 

Την ίδια ώρα τουλάχιστον 46.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία και ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί, με περίπου 264.000 διαμερίσματα στην Τουρκία να έχουν καταστραφεί ενώ πολλοί άνθρωποι αγνοούνται ακόμη καθώς οι διασώστες προσπαθούν να ακούσουν ενδείξεις ζωής κάτω από τα ερείπια.

Ωστόσο,  η ελπίδα για επιζώντες δεν σβήνει, καθώς περισσότεροι εγκλωβισμένοι διασώζονται από τα ερείπια. 

Τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα 12χρονο παιδί, ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια κτιρίου στην Αντιόχεια, στην επαρχία Χατάι, στη νότια Τουρκία, 296 ώρες μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών. Δυστυχώς, το 12χρονο παιδί κατέληξε λίγα λεπτά μετά τη διάσωσή του, μέσα στο ασθενοφόρο.

Οι σεισμοί έπληξαν 11 επαρχίες στην Τουρκία, όπου κατοικούν περισσότεροι από 13 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ κατέστρεψαν μεγάλες περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας.

Οι άλλοι δύο που ανασύρθηκαν από τα ερείπια 13 ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Όπως έγινε γνωστό για να επιβιώσουν έτρωγαν χώμα, λουλούδια και έντομα.

Χθες, Παρασκευή, το βράδυ κι άλλος επιζών, ένας άνδρας ηλικίας 45 ετών, ανασύρθηκε από τα ερείπια 278 ώρες μετά τον σεισμό, στην επαρχία Χατάι, στην οποία βρίσκεται η Αντιόχεια, η οποία υπέστη μεγάλη καταστροφή από τον σεισμό.

Οι πιθανότητες να υπάρχουν επιζώντες δείχνουν εφεξής πιο μικρές γύρω από το επίκεντρο του σεισμού που βρίσκεται πιο βόρεια, σε ορεινές περιοχές όπως το Καχραμανμαράς, και ακόμη και σε περιοχές όπου υπάρχει χιόνι, όπως το Ελμπιστάν και το Αντιγιαμάν, όπου το θερμόμετρο έπεσε τη νύχτα ως τους -15 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με ομάδες του AFP.