Τα κράτη με τις ισχυρότερες Οικονομίες του κόσμου, η λεγόμενη G7, ορμώμενα της επετείου του ενός χρόνου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εξέφρασαν τη στήριξή τους στο κράτος που από τις 24 Φεβρουαρίου του 2022 βρίσκεται σε κατάσταση άμυνας, ενώ δεν την οριοθέτησαν χρονικά, αφού την έθεσαν «για όσο χρειαστεί». 

Επίσης, προειδοποίησαν ότι «οποιαδήποτε χρήση χημικών, βιολογικών ή πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία» θα έχει σοβαρές συνέπειες.

Η G7 τόνισε ότι πρόκειται να λάβει μέτρα εναντίον συμμάχων της Ρωσίας, δηλαδή τρίτων χωρών που παρέχουν υλική υποστήριξη στον πόλεμό της στην Ουκρανία. «Καλούμε τις τρίτες χώρες ή άλλους διεθνείς παράγοντας που επιδιώκουν να αποφύγουν ή να υπονομεύσουν τα μέτρα μας να πάψουν την υλική υποστήριξή τους στον πόλεμο της Ρωσίας, διαφορετικά θα πληρώσουν βαρύ τίμημα», αναφέρθηκε στην ανακοίνωση.

Λίγο νωρίτερα, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, χώρες που είναι μέλη της G7, ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, με την ευκαιρία τη συμπλήρωσης ενός έτους από την εισβολή.

Από την G7 δηλώθηκε, επίσης, ότι θα επεκτείνει τα οικονομικά μέτρα που έχουν ήδη επιβληθεί στη Ρωσία και δεσμεύτηκε να εμποδίσει τη Μόσχα να βρει νέους τρόπους για να αποκτήσει προηγμένα υλικά και τεχνολογία, καθώς και στρατιωτικό και βιομηχανικό εξοπλισμό. Προσέθεσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία «θα πληρώσει για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».

Η G7 ανέφερε ότι θα λάβει επιπρόσθετα μέτρα σε βάρος του οικονομικού τομέα της Ρωσίας ώστε «να υπονομεύσει περαιτέρω την ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει τον παράνομο πόλεμο».