Το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, έδωσε μία πρώτη εικόνα από τα όσα αναμένεται να πει στο αυριανό τηλεοπτικό του διάγγελμα στα δίκτυα «France 2» και «TFI».

Ειδικότερα και σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, μετά την καταψήφιση των δύο προτάσεις μομφής σε βάρος της κυβέρνησής του, θα απευθυνθεί στον γαλλικό λαό και δεν πρόκειται να προβεί σε κάποια ριζοσπαστική κίνηση.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, δεν πρόκειται ούτε να διαλύσει τη βουλή, ούτε να κάνει ανασχηματισμό αλλά και ούτε να προκηρύξει δημοψήφισμα δίνοντας στους Γάλλους τη δυνατότητα να αποφασίσουν για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, όπως αναφέρει η Le Parisien, επικαλούμενη έγκυρες πηγές από το κοντινό του περιβάλλον. Ο Μακρόν από το πρωί έχει πυρετώδεις διαβουλεύσεις με την πρωθυπουργό της χώρας, Ελιζαμπέτ Μπορν και τους επικεφαλής των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου.

Η αυριανή του συνέντευξη που θα μεταδοθεί στις 14:00 ώρα Ελλάδος έχει κομβικό χαρακτήρα για τον ίδιο, καθώς θα προσπαθήσει να πείσει το λαό του ότι πρέπει να ευθυγραμμιστεί συνταξιοδοτικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- όπως η Ισπανία, η Γερμανία, και η χώρα μας- όπου τα όρια συνταξιοδότησης είναι τα 65 και τα 67 έτη.

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού προβλέπει ότι  η αύξηση των ορίων από τα 62 στα 64 έτη θα γίνει σταδιακά με την πρόσθεση ενός τριμήνου και εν συνεχεία των υπολοίπων, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο και ολοκλήρωση το 2030.

Παράλληλα, τα συνδικάτα καλούν σε νέες απεργίες στους σιδηροδρόμους και στα διυλιστήρια, εγείροντας φόβους για το ενδεχόμενο να εμφανιστούν εκτεταμένες ελλείψεις στα πρατήρια βενζίνης από τον Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη που έχει κηρυχθεί από τα συνδικάτα ως ένατη ημέρα πανεθνικής δράσης. Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Γαλλίας προειδοποίησε το επιβατικό κοινό ότι θα υπάρξουν προβλήματα στα αεροπορικά δρομολόγια όλη την εβδομάδα.