Να απελευθερώσει τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal ζήτησε σήμερα από την Μόσχα ο Τζο Μπάιντεν.

Ειδικότερα, ο Μπάιντεν με αυστηρό μήνυμά του, απαίτησε από τη Μόσχα να «αφήσει να φύγει» ο Ιβάν Γκερσκόβιτς, δημοσιογράφος της Wall Street Journal που συνελήφθη στη Ρωσία ως ύποπτος για «κατασκοπεία».

 «Αφήστε τον να φύγει», είπε απευθυνόμενος στη ρωσική κυβέρνηση, απέναντι στους δημοσιογράφους που ζητούσαν την αντίδρασή του ενώ ο 80χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για τον νότο των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 Προφυλακίστηκε ως ύποπτος για κατασκοπεία ο δημοσιογράφος

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός δημοσιογράφος συνελήφθη χθες, όπως ανακοίνωσαν τα διεθνή μέσα. Λίγο αργότερα οι ρωσικές δικαστικές αρχές εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση: «Με απόφαση του δικαστηρίου Λεφόρτοβο της Μόσχας της 30ής Μαρτίου 2023 σχετικά με τον Γκερσκόβιτς τον έκρινε ύποπτο για διάπραξη εγκλήματος (…), επιλέχθηκε προληπτικό μέτρο προφυλάκισής του (…) μέχρι τις 29 Μαΐου 2023», ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.

 Κατηγορούμενος ως ύποπτος για κατασκοπεία, σύμφωνα με όσα ανάφερε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), με τη σύλληψη τού δημοσιογράφου σταμάτησαν «παράνομες δραστηριότητες» και ότι ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος «ενεργούσε με εντολές των ΗΠΑ» για να «συλλέγει κρατικά μυστικά».