Με τον πόλεμο στην Ουκρανία πολλές ομάδες Ειδικών επιχειρήσεων της Ρωσίας έλαβαν μέρος σε ειδικές αποστολές και σε κρίσιμες στιγμές της Ρωσικής εισβολής. Ποιοι είναι όμως οι Spetsnaz;

Η πρώτη ένδειξη βρίσκεται στο ίδιο το όνομα. Spetznaz είναι μια συστολή δύο ρωσικών λέξεων spetsialnoye naznacheniya. Αυτή η πρώτη λέξη μπορεί να μεταφραστεί ως «συγκεκριμένη/ειδική» και η δεύτερη ως «σκοπός/λειτουργία». Προσθέστε τα όλα μαζί και παίρνουμε - συγκεκριμένη λειτουργία για έναν ειδικό σκοπό. Οι Spetsnaz εκτελούν «συγκεκριμένες λειτουργίες για ειδικό σκοπό» σε όλες τις ηπείρους τα τελευταία 70 χρόνια. Πιο  απλά, οι Spetsnaz είναι οι δυνάμεις που αναλαμβάνουν από ειδικές αποστολές μέχρι μαύρες επιχειρήσεις.  Υπάρχουν πέντε ρωσικές ομάδες  Spetsnaz διάσημες και αναγνωρίσιμες σε όλο τον κόσμο.

  • FSB Spetsnaz - πρώην KGB
  • Spetsnaz του Ναυτικού – διακρίνεται από τους μαύρους μπερέδες τους, γνωστούς και ως «βατραχανθρώπους»
  • Spetsnaz των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων (VDV) – έχουν έναν μοναχικό λύκο ως μέρος των ανεπίσημων διακριτικών τους
  • GRU Spetsnaz – αναφέρονται απευθείας στην Υπηρεσία Πληροφοριών της Ρωσίας
  • KSSO - Η σχετικά νέα Διοίκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, γνωστή στα ρωσικά ως Komandovanie Sil Spetsialnykh Operatsii, που ιδρύθηκε το 2013.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι Spetsnaz διατηρήσαν το status quo στη σοβιετική σφαίρα επιρροής, οδηγώντας την εισβολή στην Τσεχοσλοβακία το 1968 και συντρίβοντας την ουγγρική επανάσταση του 1956. Η ταχύτητα, η ευκινησία και ο αυθορμητισμός τους έκαναν τους Spetsnaz ανεκτίμητους στον πόλεμο του Αφγανιστάν το 1979.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, βρέθηκαν να διεξάγουν αιματηρές μάχες εκτελώντας χρέη εσωτερικής ασφάλειας  διασφαλίζοντας ότι η αυτόνομη δημοκρατία της Τσετσενίας θα παραμείνει μέρος της Ρωσίας.

Πιο πρόσφατα, στην κρίση της Κριμαίας του 2014 είδε αρκετές εκατοντάδες μέλη της Αερομεταφερόμενης μονάδας Spetsnaz (VDV) ντυμένα ως πολίτες να διαπράττουν την αναίμακτη προσάρτηση.

Άλλες πιθανές ξένες αναπτύξεις τον τελευταίο καιρό περιλαμβάνουν τη Συρία και  ειδικά την περιοχή του  Ντονμπάς. Οι Ρώσοι Spetsnaz της FSB (υπηρεσία πληροφοριών και ασφαλείας εσωτερικού) είχαν αρχίσει να διεισδύουν στις ουκρανικές πόλεις πολύ πριν την έναρξη της ρωσικής επίθεσης. Μαζί με πράκτορες της υπηρεσίας και ντόπιους συνεργάτες είχαν προετοιμάσει επιθέσεις σε στρατηγικούς στόχους, κυρίως με σκοπό τον “αποκεφαλισμό” της ουκρανικής πολιτικό-στρατιωτικής ηγεσίας. Η Ουκρανική  Υπηρεσία Στρατιωτικών Πληροφοριών στο κέντρο του Κιέβου δέχθηκε επίθεση την δεύτερη μόλις ημέρα της έναρξης επιχειρήσεων από Spetsnaz της FSB που ντυμένοι με ουκρανικές στολές.  Περικύκλωσαν το κτίριο υποδυόμενοι ότι ήταν δύναμη προστασίας, αλλά ξαφνικά εισέβαλλαν και άρχισαν να εξοντώνουν στελέχη της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας.

Μέσα στο Κίεβο φαίνεται ότι έδρασαν πέντε συγκροτήματα Spetsnaz με πολιτική περιβολή ή ουκρανικές στολές. Ένα από αυτά μάλιστα  διεξήγαγε καταδρομική επιχείρηση στο Προεδρικό μέγαρο στο κέντρο της πρωτεύουσας αναζητώντας τον Ζελένσκι. Ο τελευταίος όμως έγκαιρα είχε  έχει φυγαδευτεί από Αμερικανούς Special Forces εκτός της χώρας.

Οι περισσότερες εξειδικευμένες στρατιωτικές μονάδες καλύπτονται από πέπλο μυστικότητας για τον προφανείς λόγους. Ολοένα και περισσότερο, οι Spetsnaz βρίσκονται στο επίκεντρο ενός νέου ρωσικού τρόπου πολέμου που δίνει έμφαση στην ταχύτητα, τον αιφνιδιασμό και την εξαπάτηση έναντι της τεράστιας συμβατικής δύναμης και οι δεξιότητές τους διασφαλίζουν ότι θα διατηρήσουν την ειδική τους θέση στο μέλλον. Αποτελεσματικοί και εξαιρετικά καταρτισμένοι, οι Spetsnaz έχουν τη φήμη ότι είναι ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει ο ρωσικός στρατός, καθιστώντας τους το πρώτο σημείο κλήσης σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις ομήρων.

Σήμερα, όπως και κατά τη σοβιετική εποχή, σε σύγκριση με τον δυσκίνητο ρωσικό στρατό οι Spetsnaz ξεχωρίζουν πάντα ως το  καλύτερα εκπαιδευμένο, πειθαρχημένο και εξοπλισμένο προσωπικό. Ωστόσο, καθ' όλη τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της ιστορίας τους, οι τάξεις των Spetsnaz έχουν να επιδείξουν κατορθώματα τα οποία η επίσημη ιστορία (όπως για πολλές άλλες ειδικές δυνάμεις του κόσμου) φαίνεται να τα αγνοεί.