Ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου, χαρακτήρισε τη Μεγάλη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ την άρνηση των ρωσικών αρχών να επιτρέψουν την προξενική προστασία στον Αμερικανό δημοσιογράφο της Wall Street Journal Έβαν Γκερσκόβιτς, ο οποίος συνελήφθη στις 29 Μαρτίου ως ύποπτος για κατασκοπεία.

Στη διάρκεια ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως το Κρεμλίνο ενημέρωσε το Σαββατοκύριακο επισήμως τον Λευκό Οίκο για τη σύλληψη του Γκερσκόβιτς, αλλά οι προξενικές αρχές των ΗΠΑ δεν έχουν καταφέρει ακόμη να τον συναντήσουν.

«Πρόκειται για παραβίαση των υποχρεώσεων της Ρωσίας που απορρέουν από τη σύμβαση επί των προξενικών σχέσεων και για παραβίαση του διεθνούς δικαίου», είπε ο Πατέλ. «Έχουμε υπογραμμίσει την ανάγκη η ρωσική κυβέρνηση να παράσχει αυτήν την πρόσβαση το συντομότερο δυνατόν», συμπλήρωσε.

Ο Έβαν Γκέρσκοβιτς, 31 ετών, είναι Αμερικανός γιος Εβραίων προσφύγων από την Σοβιετική Ένωση που είχαν εγκατασταθεί στο Νιου Τζέρσεϊ. Ερωτεύτηκε τη Ρωσία—τη γλώσσα της, τους ανθρώπους με τους οποίους συνομιλούσε για ώρες στις περιφερειακές της πρωτεύουσες, τα πανκ συγκροτήματα με τα οποία έκανε παρέα στα μπαρ της Μόσχας. Τώρα, κατηγορίες για κατασκοπεία τον αφήνουν αντιμέτωπο με πιθανή ποινή κάθειρξης έως και 20 ετών.