O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πήγε να προσευχηθεί για το μπαϊράμι στην Αγία Σοφία και δεν παρέλειψε να στραφεί εναντίον των αντιπάλων του και έμμεσα του Κεμάλ Ατατούρκ. Μετά από 5 χρόνια εργασιών, το Μπλε Τζαμί άνοιξε και πάλι στους πιστούς για προσευχή, με τον Ερντογάν να αξιοποιεί επικοινωνιακά το γεγονός, στρεφόμενος εναντίον των αντιπάλων του.

«Θα τους κάνουμε πολιτικά νεκρούς»

«H αντιπολίτευση υπόσχεται να καταργήσει την Διεύθυνση Θρησκευτικών υποθέσεων... Λένε πως θα δημιουργήσουν μια άλλη διεύθυνση πίστης κτλ… Όχι, όχι, δεν αρκεί το γιουχάισμα… Μέχρι τις 14 Μαΐου θα εργαστούμε και θα τους κάνουμε «πολιτικά νεκρούς».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην Αγία Σοφία: «Την προσευχή του μπαϊραμιού την τελέσαμε στο τζαμί της Αγίας Σοφίας. Όπως θυμάστε πριν από τρία χρόνια, πάλι ημέρα Παρασκευή, μετά από πολλά χρόνια θλίψης ανοίξαμε την Αγία Σοφία για προσευχή. Από εκείνη την ημέρα η Αγία Σοφία είναι πάντα γεμάτη και πάντα ‘’ζωντανή’’», όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σε μια αναφορά του και πάλι με έντονο το θρησκευτικό περιεχόμενο, στο οποίο και «ποντάρει», ανέφερε: «Δείτε τώρα φροντίζουμε τους μιναρέδες της Αγίας Σοφίας. Τους αναπαλαιώνουμε, τους χτίζουμε. Διότι δεν ήταν αρκετό να ξύσουμε και να βγάλουμε εκείνη την αρνητική σφραγίδα, (σ.σ εννοεί του Κεμάλ), μετά από 86 χρόνια το κανονίσαμε αυτό, την ανοίξαμε, αλλά τώρα θα συνεχίσουμε τις επισκευές» πρόσθεσε, αφήνοντας αιχμές για τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας και την απόφαση η Αγία Σοφία να μην λειτουργεί πλέον ως τζαμί.

«Μπλε Τζαμί, το πιο σημαντικό σύμβολο της Κωνσταντινούπολης»

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε το Μπλε Τζαμί ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της Κωνσταντινούπολης, ίσως το σημαντικότερο, ενώ μετά την προσευχή, βγήκε έξω και συνομίλησε με τους δημοσιογράφους, όπως μεταδίδουν τα μέσα της γείτονος. Τους προσέφερε γλυκά λόγω ακριβώς της εορτής και αναφέρθηκε στις χθεσινές εξαγγελίες του από τη Βόρεια Τουρκία για την ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και τη σύνδεσή τους στο εθνικό δίκτυο της χώρας, επιμένοντας για άλλη μια φορά στις εξαγγελίες του για δωρεάν φυσικό αέριο για έναν χρόνο.