H στέψη του νέου Βασιλιά της Αγγλίας Καρόλου Γ‘ αναμένεται να είναι το πιο δημοφιλές γεγονός διεθνώς. Ενόψει της τελετής, μία ομάδα σοκολατοποιών έφτιαξε μια προτομή του βασιλιά σε φυσικό μέγεθος, η οποία κατασκευάστηκε με περισσότερα από 17 λίτρα λιωμένης σοκολάτας Celebrations. Σύμφωνα με την Daily Mirror, η προτομή – η οποία ζυγίζει πάνω από 23 κιλά και χρειάστηκαν τέσσερις εβδομάδες για να δημιουργηθεί – σχεδιάστηκε από μια ομάδα ειδικών σοκολατοποιών και κατασκευαστών μοντέλων που σχεδίασαν προσεκτικά πώς να κάνουν το προφίλ του Καρόλου να μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με την εικόνα του που σύντομα θα κοσμεί γραμματόσημα, κέρματα και χαρτονομίσματα.

Πώς φτιάχτηκε η προτομή

Το έργο αυτό φτιάχτηκε από διαφορετικές σοκολάτες που πρόσθεσαν γλυκές πινελιές σε στοιχεία της προτομής. Η στολή που αναμένεται να φορέσει ο Κάρολος κατά τη στέψη είναι η ίδια στο γλυπτό, με τις επωμίδες -ένα είδος διακοσμητικού κομματιού στον ώμο- να είναι διακοσμημένες με σοκολάτες Twix, Milky Way, Galaxy και Bounty Celebrations. Ένα από τα αγαπημένα προϊόντα της εμβληματικής μάρκας ζαχαροπλαστικής – Maltesers Teasers – έχει χρησιμοποιηθεί στο κολάρο, ενώ τα μετάλλια στο στήθος της προτομής φέρουν σοκολάτες, όπως Snickers. «Η ομάδα μελέτησε ώρες κινηματογραφικού υλικού του βασιλιά για να αποτυπώσει την πραγματική του ομοιότητα και η ομοιότητα είναι εκπληκτική», δήλωσε η Emily Owen, senior brand manager της Celebrations. Το γλυπτό θα εκτίθεται στα κεντρικά γραφεία της Mars Wrigley UK στο Slough.


Η στέψη

Η στέψη του βασιλιά θα περιοριστεί σε 2.000 άτομα για να ληφθούν υπόψη οι περιορισμοί υγείας και ασφάλειας. Είναι το 1/4 του πλήθους που έδωσε το παρών στην αντίστοιχη τελετή της μητέρας του. «Το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου που πρόκειται να φορέσει, κατασκευάστηκε από τον βασιλικό χρυσοχόο, Ρόμπερτ Βίνερ, το 1661», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Αν και δεν είναι ακριβές αντίγραφο του μεσαιωνικού σχεδίου, ακολουθεί το πρωτότυπο έχοντας τέσσερις σταυρούς-pattée και τέσσερις fleurs-de-lis, και δύο καμάρες. Αποτελείται από ένα συμπαγές χρυσό πλαίσιο με ρουμπίνια, αμέθυστους, ζαφείρια, γρανάτη, τοπάζια και τουρμαλίνες. Το στέμμα ζυγίζει σχεδόν 5 κιλά και έχει ένα συμπαγές χρυσό πλαίσιο και 444 πέτρες.
Το Αυτοκρατορικό Κρατικό Στέμμα ή Στέμμα του Κράτους, είναι το στέμμα που ανταλλάσσει ο μονάρχης με το Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο τέλος της Υπηρεσίας Στέψης. Το Αυτοκρατορικό Κρατικό Στέμμα χρησιμοποιείται επίσης σε τελετουργικές περιστάσεις, όπως το Κρατικό Άνοιγμα του Κοινοβουλίου, με την αείμνηστη βασίλισσα να αστειεύεται ότι ήταν το «καπέλο του κόμματος» της. Ο Κάρολος θα στεφθεί Βασιλιάς με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου και θα αποχωρήσει από το Αββαείο φορώντας το Αυτοκρατορικό Κρατικό Στέμμα. 

Τα κοσμήματα

Η ανεκτίμητη σειρά από εμβλήματα στέψης από τα κοσμήματα του στέμματος που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής λειτουργίας στο Αββαείο έχει επίσης επιβεβαιωθεί. Θα περιλαμβάνει τη Σφαίρα του Κυρίαρχου, τα Χρυσά Σπιρούνια, βραχιόλια γνωστά ως Armills, δύο ρόπαλα, πέντε συμβολικά ξίφη, το Δαχτυλίδι του Κυρίαρχου, το Σκήπτρο του Μονάρχη με Σταυρό και το Σκήπτρο του Μονάρχη με το Περιστέρι. Με το στέμμα της βασίλισσας Μαρίας θα στεφθεί η Καμίλα το οποίο έχει τροποποιηθεί για να συμπεριλάβει μερικά από τα κοσμήματα της αείμνηστης βασίλισσας, όπως τα διαμάντια Cullinan III, IV και V που αποτελούσαν μέρος της προσωπικής της συλλογής κοσμημάτων για πολλά χρόνια.

Οι άμαξες

Το βασιλικό ζευγάρι θα μεταφέρει η άμαξα που χρησιμοποιήθηκε στο Διαμαντένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας το 2012 από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. Η άμαξα είναι καλυμμένη με περισσότερα από 400 φύλλα χρυσού και έχει πάνω της κομμάτια ξύλου από το σκάφος «Μαίρη Ρόουζ», τη ναυαρχίδα του στόλου του βασιλιά Ερρίκου του 8ου που βυθίστηκε το 1545. Θα επιστρέψουν με τη 260χρονη άμαξα του Γκολντ Στέιτ, που χρησιμοποιείται σε κάθε στέψη. Έχει μήκος 7 μέτρα, ύψος 3,6 μέτρα και ζυγίζει 4 τόνους, εξού και κινείται με πολύ αργό ρυθμό.