Στο πρόγραμμα Angelopoulos Global Public Leaders του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, που δημιουργήθηκε χάρη στην υποστήριξη της Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, θα συμμετάσχει η τέως πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν. Η είδηση έχει κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου, καθώς η εν λόγω πολιτικός είχε απασχολήσει έντονα τη διεθνή επικαιρότητα με την αξιοπρέπεια και το πολιτικό θάρρος που επέδειξε αποχωρώντας από την πολιτική σκηνή.

To πρόγραμμα Angelopoulos Global Public Leaders δίνει τη δυνατότητα σε σημαντικούς, δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες που έχουν ολοκληρώσει την θητεία τους, να συνεχίσουν να προσφέρουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στο πλαίσιο της διδασκαλίας και της έρευνας, στο Harvard.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, η Αρντερν, η οποία παραιτήθηκε πρόσφατα από την πρωθυπουργία της Νέας Ζηλανδίας, αναλαμβάνει τρεις συγκεκριμένους ρόλους στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου θα μοιραστεί τη γνώση και την εμπειρία της για θέματα ηγεσίας, διακυβέρνησης και online εξτρεμισμού. Συγκεκριμένα, θα επικεντρωθεί στη μελέτη του διαδικτυακού εξτρεμισμού στη Νομική Σχολή και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ηγεσίας και διακυβέρνησης στη Σχολή Κένεντι.

Η ίδια, σε ανάρτησή της στο Instagram, δήλωσε πως είναι «απίστευτη η τιμή» να συμμετέχει στα προγράμματα αυτά του Χάρβαρντ. Η θητεία της θα ξεκινήσει το φθινόπωρο και θα διαρκέσει για ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο, συνεπώς η 43χρονη πολιτικός θα χρειαστεί να ζήσει για λίγο εκτός Νέας Ζηλανδίας.

«Θα λείψω για ένα εξάμηνο (ευτυχώς αυτό πέφτει κατά τη διάρκεια των γενικών εκλογών της Νέας Ζηλανδίας!), αλλά θα επιστρέψω στο τέλος των υποτροφιών. Εξάλλου, η Νέα Ζηλανδία είναι το σπίτι μου!», ανέφερε χαρακτηριστικά η Άρντερν.

Η Τζασίντα Άρντερν ανέλαβε πρωθυπουργός κυβέρνησης συμμαχίας το 2017, στα 37 της, προτού οδηγήσει το Εργατικό Κόμμα σε εκλογικό θρίαμβο και στην απόλυτη πλειοψηφία στο νεοζηλανδικό Κοινοβούλιο τρία χρόνια αργότερα. Από τις νεότερες επικεφαλής κυβέρνησης στον κόσμο, μόλις η δεύτερη που έγινε μητέρα ενώ βρισκόταν στην εξουσία, έκανε την απρόσμενη για πολλούς ανακοίνωση περί παραίτησής της στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου το 2023.

Να σημειωθεί πως η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη υπηρέτησε στο Harvard ως Αντιπρόεδρος του “Dean’s Council of Harvard’s Kennedy School of Governance” από το 1994, ενώ ακόμα και σήμερα υπηρετεί ως μέλος τoυ “Advisory Board of the Center for Business and Government”. To 2011, ίδρυσε το Πρόγραμμα “Αngelopoulos Global Public Leaders” στο HKS, με σκοπό να φέρει διακεκριμένους ηγέτες στο Harvard, προκειμένου αυτοί να έχουν επαφή με τους φοιτητές και να μοιραστούν τις εμπειρίες που έχουν αποκομίσει.

Προσωπικότητες όπως o Πρόεδρος του Μεξικού Felipe Calderon, η Πρόεδρος της Φινλανδίας Taria Halonen, ο νομπελίστας Πρόεδρος της Κολομβίας Juan Manuel Santos και ο πρώην Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-Moon, έχουν συμμετάσχει στο εν λόγω Πρόγραμμα.