Είτε επρόκειτο για γκάφα είτε για ηθελημένη αποκάλυψη, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού έσπειρε ανέμους και θέρισε θύελλες πέντε ημέρες πριν τις εκλογές στην Τουρκία, που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα αποτελέσουν τέλος εποχής με την «εκθρόνιση» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού ουσιαστικά παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση κατασκόπευε τη γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών έδωσε και λεπτομέρειες σε δημόσιο κανάλι, αναφέροντας πως ανώτατο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφθηκε τον Γερμανό πρέσβη και συζήτησε μαζί του για τις τουρκικές εκλογές, αλλά και… κοινά σχέδια σε περίπτωση που ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κερδίσει τις εκλογές.

Το τρομερό είναι πως ο Σοϊλού, δίχως κανέναν δισταγμό, έδειξε ένα τετράδιο στην τηλεόραση με χαρτιά που φέρεται πως είχαν και διαλόγους της αντιπολίτευσης με το Βερολίνο, σε μία άνευ προηγουμένου παραδοχή κατασκοπείας.

Το δικαιολόγησε λέγοντας πως η κυβέρνηση ήθελε να δει πώς δρουν και χειραγωγούν οι ξένες δυνάμεις, μέσω της αντιπολίτευσης, την κοινή γνώμη στην Τουρκία. Είπε, μάλιστα, πως είναι «νόμιμο δικαίωμα του κράτους να κατασκοπεύει ξένες πρεσβείες, όταν κινδυνεύουν εθνικά συμφέροντα».

«Εδώ είναι Τουρκία, όχι οποιαδήποτε χώρα» είπε ο Σοϊλού στη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης.