Η σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη ήταν άλλη μία προσπάθεια των Αλβανών να εκφοβίσουν την ελληνική μειονότητα. Υπάρχει σύγχυση αν τελικά έχει απελευθερωθεί, καθώς, σύμφωνα με πηγές, δεν έχει επαληθευτεί η απεμπλοκή του υποψηφίου δημάρχου, αν και νωρίτερα οι πληροφορίες έλεγαν ότι αφέθηκε σήμερα το πρωί ελεύθερος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φρέντι Μπελέρης παραμένει στο κρατητήριο. Συγκεκριμένα ούτε το Υπουργείο Εξωτερικών ούτε και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν την είδηση που μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ διαμέσω του ανταπροκριτή του στο Αργυρόκαστρο. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, εκτός του Φρέντι Μπελέρη που παραμένει κρατούμενος, μαζί του βρίσκονται σε κράτηση ο δικηγόρος του και ο συνεργάτης του υποψήφιου δημάρχου.

Επικοινωνία Δένδια με Ράμα για τη σύλληψη Μπελέρη

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, όσον αφορά την είδηση της σύλληψης στην Αλβανία τριών ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του υποψήφιου δημάρχου στον Δήμο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ, Διονύση-Φρέντι Μπελέρη.

Νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας είχε ενημερώσει για το ζήτημα τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.



Με σφοδρότητα αντέδρασαν οι φορείς της μειονότητας

Σημειώνεται ότι ο ομογενής υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης συνελήφθη τα μεσάνυχτα από άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας με την κατηγορία της «εξαγοράς ψήφων».

Με σφοδρότητα αντέδρασαν οι φορείς της μειονότητας, ΟΜΟΝΟΙΑ και ΚΕΑΔ, για την πρωτοφανή, όπως τη χαρακτηρίζουν, επίθεση εναντίον του ελληνισμού της Αλβανίας, ενώ η πρέσβειρα της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, πραγματοποιεί σήμερα, 12 Μαΐου, διάβημα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας. 

Ο Φρέντι Μπελέρης, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, κατέρχεται στις δημοτικές εκλογές της Χειμάρρας ως υποψήφιος δήμαρχος υποστηριζόμενος τόσο από το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και την ΟΜΟΝΟΙΑ όσο και από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα και το Κόμμα Ελευθερίας του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα.

Στην πορεία προς την κάλπη, ο Φρέντι Μπελέρης δέχθηκε σκληρές επιθέσεις από μερίδα του Τύπου αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, που λίγες ώρες πριν από τη σύλληψή του φέρεται να δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό πως την επόμενη των εκλογών θα «λογαριαστεί προσωπικά» μαζί του.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών

Σε συνέχεια της είδησης για σύλληψη από αλβανικές Αρχές του Διονύση-Φρέντι Μπελέρη, υποψήφιου δημάρχου στον Δήμο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ, η πρέσβειρα της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, πραγματοποιεί σήμερα, 12 Μαΐου, διάβημα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας. 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβανό ομόλογό του, Μπέλνταρ Τσούτσι, είχε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ζητώντας την άμεση αποφυλάκιση του ομογενούς και υποψήφιου δημάρχου Χειμμάρας, Διονύση-Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος συνελήφθη από τις αλβανικές Αρχές μόλις δύο ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές.


Βίντεο από τη σύλληψη

Σε βίντεο που έχει αναρτήσει η ιστοσελίδα ο πρόεδρος της Ομόνοιας Χειμάρρας συνομιλεί στον κεντρικό δρόμο έξω από ένα εστιατόριο με συνεργάτες του, όταν εμφανίζονται ασφαλίτες, οι οποίοι του περνάνε χειροπέδες. Στη συνέχεια συλλαμβάνουν και τους άλλους δύο συνεργάτες του και τους βάζουν σε κλούβα.



«Χυδαίοι χαρακτηρισμοί και προσβολές»

Εδώ και δύο εβδομάδες ο Αλβανός πρωθυπουργός απειλεί πως αν δεν εκλεγεί ο υποψήφιός του στη Χειμάρρα θα διακόψει τη χρηματοδότηση του δήμου και βρίζει τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης. Παράλληλα, υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες για εξαγορά ψήφων και εκβιασμούς από τα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Μόλις σήμερα ήρθε στη δημοσιότητα η καταγγελία δασκάλου στον Δήμο Χειμάρρας ότι στέλεχος της περιφερειακής διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης οργάνωσε συγκέντρωση όλων των διδασκόντων στα σχολεία του δήμου, όπου τους ενημέρωσε πως είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν τον Γκόρο για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους. Τους ζήτησε δε να έχουν και ενεργό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία.

Η κορύφωση της προκλητικής εκστρατείας του Ράμα ήρθε χθες, όταν σε εκδήλωση του υποψηφίου δημάρχου Τιράνων αφιέρωσε τη μισή ομιλία του στον Δήμο Χειμάρρας. Για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός της Αλβανίας εμφανίστηκε άκρως προκλητικός έναντι της Χειμάρρας, των ψηφοφόρων του Μπελέρη και κυρίως του ελληνισμού της περιοχής. Οι χυδαίοι χαρακτηρισμοί και οι προσβολές αποτελούν κύριο συστατικό του λόγου του και έχουν σχεδόν περάσει στη σφαίρα του γραφικού, αν και δεν θα έπρεπε.

Χθες, όμως, ο Έντι Ράμα έβαλε στο στόχαστρο ονομαστικά απλούς ψηφοφόρους. Απείλησε δημόσια δύο άτομα πως «θα λογαριαστεί μαζί τους προσωπικά αμέσως μετά τη 14η Μαΐου».