Με ευτράπελα, με τραγούδια και με προσευχές ο Ερντογάν πανηγυρίζει για ακόμα μία νίκη του, καθώς μπορεί όλα να κριθούν στον δεύτερο γύρο, ωστόσο κατάφερε να ανατρέψει τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων. Οι Τούρκοι έσπευσαν μαζικά στις κάλπες την περασμένη Κυριακή, ακόμα και στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ τον περασμένο Φεβρουάριο, και έφεραν τον Ερντογάν ένα βήμα πιο κοντά στη νίκη του δεύτερου γύρου.

Η επικοινωνιακή πολιτική, ωστόσο, του Ταγίπ Ερντογάν για άλλη μια φορά ήταν αυτή που έκλεψε τις εντυπώσεις, καθώς στην προσπάθειά του να πείσει τους πολίτες να τον ψηφίσουν… ξεπέρασε τα όριά του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, με επίκληση προς τον Αλλάχ στην Αγία Σοφία, κάτω από τα καλυμμένα με λευκά πανιά χριστιανικά σύμβολα, ολοκλήρωσε την εκστρατεία του ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν απήγγειλε μπροστά στους δεκάδες χιλιάδες πιστούς που συμμετείχαν στην προσευχή, της οποίας ηγήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, εδάφιo του κορανιού για τους υποκριτές και όσους κλείνουν τα αυτιά τους στη φωνή του Θεού, σε ένα έμμεσο μήνυμα προς τους ψηφοφόρους.

 Το οποίο μάλλον έπιασε, αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα, που ανέτρεψε τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων.

 Τα… ευτράπελα

Από τις εκλογές δεν έλειψαν τα ευτράπελα και τα περιστατικά βίας, όπως στη νοτιοανατολική Τουρκία.

 Σε βίντεο που κατεγράφη στην πόλη Νίσιβι, ο περιφερειάρχης Λατόφ Οζέλ, συνοδευόμενος από την ασφάλειά του, ρίχνει μπουνιά στον άνδρα που κρατά την κάλπη.

 Με τα άλογά τους πήγαν να ψηφίσουν ένας άνδρας που ήταν ντυμένος γενίτσαρος στο Ντούζτζε και ένας καουμπόι στη Σμύρνη, ενώ ένα ζευγάρι αποφάσισε να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα λίγο πριν παντρευτεί.

 Άλλοι πήγαν στην κάλπη υποβασταζόμενοι, όπως ένας 84χρονος άνδρας στην Προύσα, που μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο εκλογικό τμήμα και ψήφισε από το φορείο.

 Μία ηλικιωμένη γυναίκα πήγε στο εκλογικό κέντρο με τον γιο της να κουβαλάει τη φιάλη οξυγόνου της αλλά και υπεραιωνόβια γυναίκα, ηλικίας 114 ετών, έφτασε σε εκλογικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης για να ψηφίσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 Η Ακσενέρ τρελάθηκε;

Στο μεταξύ, και ενώ η κάλπη έδινε τα αποτελέσματά της, τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι η πρόεδρος του «Καλού Κόμματος», Μεράλ Ακσενέρ, έπαθε νευρικό κλονισμό.

 «Η επικεφαλής του "Καλού Κόμματος" Μεράλ Ακσενέρ τρελάθηκε. Έσπασε ένα τζάμι και χαστούκισε αστυνομικό. "Δεν σας είπα ότι δεν μπορούμε να κερδίσουμε;"», έγραφε η YENI SAFAK.

 Σύμφωνα με τη Γενί Σαφάκ, οι εικόνες των στιγμών της κρίσης καταγράφηκαν από πρακτορείο ειδήσεων, αλλά διαγράφηκαν ύστερα από έντονη επιμονή των μελών του κόμματος.