Ο τέως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, έγινε ο πρώτος πρώην πρόεδρος της χώρας σε βάρος του οποίου απαγγέλλονταν ομοσπονδιακές κατηγορίες, ενώ δύο μήνες πριν είχε ασκηθεί εναντίον και ποινική δίωξη για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων στο πλαίσιο χρηματισμού της πρώην πορνοστάρ, Στόρμι Ντάνιελς. Και αυτή τη φορά ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε αθώος και καθώς δεν θεωρείται ύποπτος φυγής θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μέχρι η υπόθεση να τελεσιδικήσει.

Εντός της αίθουσας του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου στο Μαϊάμι δεν επετράπη η είσοδος δημοσιογράφων, τηλεοπτικών καμερών και φωτογραφικών φακών. Όμως ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών δημιούργησε την ευκαιρία για να δώσει ένα δικό του σόου. Αυτό ξεκίνησε με έναν απλό χαιρετισμό έξω από τη δικαστική αίθουσα και συνέχισε με κεράσματα καθώς γιορτάζει τα 77α γενέθλιά του. Άλλωστε, ο ιδιος βρίσκεται εν μέσω της προεκλογικής του εκστρατείας  για τις προκριματικές του ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Η αυτοκινητοπομπή που τον μετέφερε μεταδόθηκε σε πραγματικό χρόνο από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά Μέσα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Υποστηρικτές

Έξω από το δικαστήριο ήταν συγκεντρωμένοι πολλοί υποστηρικτές του αλλά και λιγότεροι αντι-τραμπικοί. Μερικοί κυμάτιζαν σημαίες «Τραμπ 2024» στηρίζοντας την υποψηφιότητά του για την προεδρία και άλλοι είχαν προσέλθει στο σημείο ζητώντας να τον κλείσουν στη φυλακή. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα ξεσπούσε ένας μίνι-λεκτικός πόλεμος.

«Ο Ιησούς Χριστός είναι ο σωτήρας μου, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρόεδρος μου». Με αυτό το σλόγκαν αποτυπωμένο σε ένα κοντομάνικο, υποστηρικτής του τέως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών εξηγούσε μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press ότι είναι αδύνατον ο Τραμπ να είναι ένοχος για την υπόθεση των διαβαθμισμένων εγγράφων τα οποία βρέθηκαν πριν από έναν χρόνο στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα.

Προσέθετε δε ότι, ακόμη και ένοχος να είναι εκείνος θα συνέχιζε να τον υποστηρίζει αμφισβητώντας παράλληλα το κατά πόσο δίκαιη είναι η Δικαιοσύνη απέναντι στον Τραμπ συγκριτικά με τη «χαλαρή», όπως είπε, στάση των εισαγγελέων απέναντι στον νυν πρόεδρο της χώρας, Τζο Μπάιντεν και την πρώην υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

Την ίδια ώρα, τα μέτρα ασφαλείας ήταν ισχυρά με τους αστυνομικούς να κρατούν το πλήθος σε απόσταση ενώ, ο Τραμπ πίσω από το παράθυρο του SUV που τον μετέφερε είχε ελάχιστη αλληλεπίδραση με το πλήθος ώσπου όταν πλέον είχε αφεθεί ελεύθερος μετά την απαγγελία συνολικά 37 κατηγοριών κατευθύνθηκε προς το διάσημο στο Μαϊάμι κουβανικό εστιατόριο-καφέ, Versailles στο οποίο όλοι οι πολιτικοί που επισκέπτονται την περιοχή κάνουν πάντοτε στάση. Εκεί οι συγκεντρωμένοι οπαδοί του τού τραγούδησαν το Happy Birthday και εκείνος απάντησε «Τι γενέθλια κι αυτά... Αυτή η κυβέρνηση είναι εκτός ελέγχου». Στη συνέχεια, κατευθύνθηκε πίσω στο αεροδρόμιο για να πετάξει με το προσωπικό του τζετ στο Νιού Τζέρσεϊ.

Η στάση για φαγητό

Μετά την αποχώρησή του από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μαϊάμι, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε στάση για… φαγητό.

 Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ σταμάτησε με την αυτοκινητοπομπή του στο διάσημο κουβανέζικο εστιατόριο «Cafe Versailles» στη «Μικρή Αβάνα» και, λόγω των γενεθλίων του, κέρασε τους θαμώνες.

Οι θαμώνες που βρίσκονταν εκεί του τραγούδησαν το «Happy Birthday», καθώς ο τέως πρόεδρος έχει γενέθλια στις 14/6. 

Τα κινητά τηλέφωνα πήραν φωτιά από τις συνεχόμενες φωτογραφίες και τα βίντεο, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έδειχνε να το απολαμβάνει, βγάζοντας πολλές selfies με διάφορους θαμώνες και οπαδούς του.

Μάλιστα, ο ισχυρός επιχειρηματίας είπε στον ιδιοκτήτη «φαγητό για όλους» και στη συνέχεια το πλήθος άρχισε να εύχεται «χρόνια πολλά», καθώς σήμερα γίνεται 77 ετών.

«Η Αμερική είναι μια διεφθαρμένη χώρα»

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε μετά την ακρόαση για το κατηγορητήριο για απόκρυψη εμπιστευτικών εγγράφων, ότι η Αμερική είναι μια διεφθαρμένη χώρα.


«Έχουμε μια χώρα διεφθαρμένη, που δεν έχει σύνορα. Έχουμε μια χώρα που δεν έχει τίποτα άλλο παρά προβλήματα», είπε ο Τραμπ σε ένα αρτοποιείο μετά την αποχώρησή του από το δικαστήριο στο Μαϊάμι, αναφέρει το Sky News. 

Πρόσθεσε ότι το αμερικανικό έθνος βρίσκεται σε παρακμή και ότι, σε μια τέτοια κατάσταση, «κάνουν τέτοια πράγματα», αναφερόμενος σε μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος. «Έχουμε μια χώρα που αποτυγχάνει όσο ποτέ άλλοτε και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», είπε ο Τραμπ. 

Οι κατηγορίες

Ο Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με 37 στο σύνολο κατηγορίες στις οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται συνωμοσία, παρεμπόδιση δικαιοσύνης, κατοχή απόρρητων εγγράφων. Κατηγορείται πως έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής διατηρώντας στην κατοχή του απόρρητα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών μυστικών και στοιχείων για τα πυρηνικά όπλα της χώρας, αφότου πλέον είχε εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020.