Σε απόσταση αναπνοής από το χωριό Brienz της Ελβετίας κατέληξε ένας τεράστιος βράχος έπειτα από κατολίσθηση που σημειώθηκε στην περιοχή.

Πριν από την κατολίσθηση

elvetia

Τεράστιοι ογκόλιθοι έκλεισαν τους δρόμους του χωριού, χωρίς ωστόσο να προκληθούν ζημιές στα σπίτια, με τους κατοίκους να νιώθουν ανακουφισμένοι που είδαν τις περιουσίες τους να μένουν όρθιες, σύμφωνα με το BBC.

Ολόκληρο το ελβετικό μικροσκοπικό χωριό Brienz, το οποίο απαρτίζεται από 70 κατοίκους, εκκενώθηκε στα μέσα Μαΐου, όταν οι γεωλόγοι προειδοποίησαν τους κατοίκους ότι επίκειται τεράστια πτώση βράχου.

Μετά την κατολίσθηση


Ο βράχος ακριβώς πάνω από το χωριό, με το παρατσούκλι «το νησί», ήταν ασταθής εδώ και δεκαετίες. Αλλά την περασμένη άνοιξη η ολίσθηση των βράχων άρχισε να επιταχύνεται.

Έτσι στις 9 Μαΐου κλήθηκαν ξαφνικά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι, έχοντας στη διάθεσή τους μόλις 48 ώρες.

Τελικά, το βράδυ της Πέμπτης ήρθε αυτό που οι γεωλόγοι ανέμεναν, αφού προκλήθηκε μια τεράστια κατολίσθηση με το ήμισυ σχεδόν του βουνού να έχει καταρρεύσει.

Προς ανακούφιση των κατοίκων του χωριού, τα ελικόπτερα που αξιολογούσαν την κατάσταση δεν αναφέρουν εμφανείς ζημιές σε σπίτια και υπάρχει μικρή προοπτική να επιστρέψουν σύντομα οι κάτοικοι στις οικίες τους.

elbetia

Ο Κρίστιαν Γκάρτμαν, εκπρόσωπος των Αρχών του χωριού, είπε στην ελβετική τηλεόραση ότι καθώς έπεφταν οι τεράστιοι ογκόλιθοι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν θραύσματα βράχων που «σαν βολίδες» θα μπορούσαν να σπάσουν τα παράθυρα των σπιτιών και να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς.

Κάποιοι αναρωτιούνται αν η κατάσταση στο ελβετικό χωριό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Οι αλπικές περιοχές της Ελβετίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι γεωλόγοι προειδοποιούν ότι οι ορεινές περιοχές μπορούν να αναμένουν περισσότερες κατολισθήσεις καθώς το κλίμα αλλάζει.

Προς το παρόν, οι κάτοικοι περιμένουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.