Στόχος των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας έχει γίνει ο Γεβγκένι Πριγκόζιν. Ειδικότερα, η ανταρσία της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner που λίγο έλειψε να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο τη Ρωσία έχει οδηγήσει σε αλυσιδωτές εξελίξεις, καθώς ο διαβόητος «στρατηγός Αρμαγεδδών» Σεργκέι Σουροβίκιν, φέρεται να ανακρίνεται από τις ρωσικές αρχές, ενώ την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μυστικές υπηρεσίες «σχεδιάζουν» την εξουδετέρωση του «σεφ του Κρεμλίνου» Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Η συγκεκριμένα αποκάλυψη έγινε από τον Κιρίλο Μπουντάνοφ - επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GUR) ο οποίος κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον Αμερικανό δημοσιογράφο Howard Altman δήλωσε ότι η FSB έχει καταστρώσει οργανωμένο σχέδιο σχετικά με την δολοφονία του Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Όπως μεταδίδει η Kiyv καθώς επέλεξε να αμφισβητήσει τους χειρισμούς του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα άνηκε στον στενό πυρήνα των συνεργατών του.

 «Γνωρίζουμε ότι στη FSB ανατέθηκε να τον δολοφονήσει. Θα το καταφέρουν; Θα δούμε εν καιρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός αξιωματούχος. «Σε κάθε περίπτωση, όλες αυτές οι πιθανές απόπειρες δολοφονίας δεν θα είναι γρήγορες. Θα τους πάρει λίγο χρόνο για να έχουν τις κατάλληλες “προσεγγίσεις” και να φτάσουν στο στάδιο που θα είναι έτοιμοι να προσθέσουν μια τεράστια επιχείρηση… Αλλά για άλλη μια φορά, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι είναι ένα μεγάλο ανοιχτό ερώτημα. Θα είναι επιτυχείς; Θα τολμήσουν να εκτελέσουν αυτήν την εντολή;», συμπλήρωσε.

Να σημειωθεί ότι «στρατηγός Αρμαγεδδών» ήταν από τους πρώτος αξιωματούχους που ζήτησαν από τη Wagner να παραδώσει τα όπλα, όταν ξέσπασε η ανταρσία.

CNN: Μυστικό VIP μέλος της Wagner ήταν ο Ρώσος στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν

Μυστικό μέλος VIP της παραστρατιωτικής ομάδας του Πούτιν, «Wagner» ήταν ο Σουροβίκιν, σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του CNN. Με βάση τα έγγραφα, που προέρχονται από το ρωσικό ερευνητικό κέντρο Dossier Center, ο Ρώσος στρατηγός είχε προσωπικό αριθμό μητρώου στην ομάδα μισθοφόρων.

Ο Σουροβίκιν συγκαταλέγεται στη λίστα με τουλάχιστον 30 ανώτερους Ρώσους στρατιωτικούς και αξιωματούχους πληροφοριών, οι οποίοι σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι επίσης μέλη VIP της ομάδας Wagner.

Ο Ρώσος στρατηγός δεν έχει δώσει σημάδια ζωής από το περασμένο Σάββατο, όταν κυκλοφόρησε ένα βίντεο με το οποίο ζητούσε από τον επικεφαλής της «Wagner», Γεβγκένι Πριγκόζιν, να σταματήσει την ανταρσία. Έκτοτε κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκεται.

Ο Σουροβίκιν είναι διοικητής της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας και απέκτησε το παρατσούκλι «Στρατηγός Αρμαγεδδών» για τις αδίστακτες τακτικές του στη Συρία. Όπως σχολιάζει το CNN, δεν είναι σαφές αν, με την ιδιότητα ως μέλους VIP της Wagner, υπάρχει οικονομικό όφελος.

Πάντως, ήταν γνωστό ότι είχε δεσμούς με την ομάδα μισθοφόρων, αλλά τα έγγραφα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την εγγύτητα των υψηλόβαθμων μελών του ρωσικού στρατού και της Wagner.

Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες, υπήρξαν δημοσιεύματα, όπως αυτό των «Financial Times», σύμφωνα με τα οποία, ο Ρώσος στρατηγός έχει συλληφθεί μετά την αποτυχημένη εξέγερση των μισθοφόρων του Γεβγκένι Πριγκόζιν, με τον οποίο διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις.

Δημοσίευμα των «New York Times» ανέφερε ότι ο Σουροβίκιν γνώριζε εκ των προτέρων για την ανταρσία της Wagner, ενώ η εφημερίδα «Moscow Times» έκανε λόγο για σύλληψη του Ρώσου στρατηγού.

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο τηρεί σιγή ιχθύος για την τύχη του.Την Τετάρτη, πάντως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε το δημοσίευμα των «New York Times», που επικαλέστηκαν Αμερικανούς αξιωματούχους, σχετικά με το ότι ο στρατηγός γνώριζε εκ των προτέρων για το σχέδιο ανταρσίας του Πριγκόζιν.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν ο Σουροβίκιν εξακολουθεί να έχει την στήριξη του Ρώσου προέδρου, ο Πεσκόφ απάντησε ότι ο Πούτιν, ως αρχηγός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων συνεργάζεται με τον υπουργό Άμυνας και με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου. Κατά συνέπεια, όπως τόνισε, η σχετική ερώτηση αφορά το υπουργείο Άμυνας, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση.

Τι λέει η κόρη του Σουροβίκιν

Η Βερόνικα, κόρη του Σουροβίκιν, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον πατέρα της. «Ειλικρινά, όχι, δεν του έχει συμβεί τίποτα, είναι στη δουλειά του», δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Baza».

 «Πότε εμφανιζόταν στα μέσα ενημέρωσης σε καθημερινή βάση; Ποτέ δεν έκανε δηλώσεις κάθε μέρα. Όπως καταλαβαίνω, όλα κυλούν κατά κάποιον τρόπο όπως συνήθως. Όλοι βρίσκονται στον χώρο εργασίας τους, όλα είναι καλά», πρόσθεσε.