Μία ανάσα πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακατεύει ξανά τα χαρτιά της τράπουλας για το θέμα της ηγεσίας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Οι οιωνοί έδειχναν ότι ο σημερινός (επί μια δεκαετία πλέον) γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, θα παρέμενε στη θέση του τουλάχιστον έως την 1η Οκτωβρίου 2024, αν όχι για περισσότερο. Ο Μπάιντεν όμως, όπως υποστηρίζει σε χθεσινό άρθρο της η εφημερίδα «Telegraph», επικαλούμενη ανώνυμες πηγές του οργανισμού, προτείνει ξανά ως επικεφαλής της Συμμαχίας τη σημερινή πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η ίδια, πάντως, είχε βάλει τέλος πριν από έναν μήνα στις φήμες που την ήθελαν να διεκδικεί την πρώτη καρέκλα της Συμμαχίας, δηλώνοντας ορθά-κοφτά στο Associated Press πως δεν ενδιαφέρεται για τη δουλειά!

Η πικρία των Βρετανών

Με πικρία αντιμετωπίζουν οι Βρετανοί το γεγονός ότι η υποψηφιότητα του δικού τους, του υπουργού Άμυνας, Μπεν Γουάλας, την οποία είχε υποστηρίξει και κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, φαίνεται ότι αποσύρεται οριστικά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ενδεικτική είναι η στήλη του Steerpike στο βρετανικό «Spectator», με τον αρθρογράφο να αναρωτιέται: «Τι είναι εκείνο που κάνει τη Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατάλληλη για την ηγεσία του ΝΑΤΟ;», τη στιγμή που, ως υπουργός Άμυνας της χώρας της, την περίοδο 2013-2019, τα... θαλάσσωσε!
«Έως το 2019, οι αποθήκες πυρομαχικών της Bundeswehr (του γερμανικού στρατού) ήταν τόσο άδειες που, εάν γίνονταν μάχες, οι σφαίρες θα τελείωναν σε δύο ή τρεις μέρες», σημειώνει πικρόχολα ο αρθρογράφος του βρετανικού εβδομαδιαίου περιοδικού.
«Ο πρόεδρος έχει επανειλημμένα καυχηθεί για την ιρλανδική καταγωγή του και έχει έρθει αντιμέτωπος με αιχμές για την αντιβρετανική συμπεριφορά του», παραλαμβάνει τη σκυτάλη η «Daily Mail». Και υποστηρίζει πως η παράταση της θητείας του Στόλτενμπεργκ συμφωνήθηκε προκειμένου να πεισθεί στο μεσοδιάστημα η πρόεδρος της Κομισιόν, η θητεία της οποίας λήγει του χρόνου, να πάρει επιτέλους τη «δουλειά».

Για να επανέλθουμε στην καυστική στήλη του «Spectator», ιδού άλλο ένα κουτσομπολιό από τον (ψευδώνυμο) Steerpike: Φαίνεται, υποστηρίζει, πως την ιδέα για τη Φον ντερ Λάιεν έχει βάλει στο μυαλό του συζύγου της η Πρώτη Κυρία, Τζιλ Μπάιντεν, η οποία θέλει σώνει και καλά να δει μια γυναίκα στο τιμόνι του ΝΑΤΟ!
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή