Καταδικάστηκε χθες, Δευτέρα 10/07, ένας 19χρονος από τη γαλλική Δικαιοσύνη να εκτίσει δύο χρόνια φυλάκιση, το ένα με αναστολή, εξαιτίας αναρτήσεών του στο Twitter, με τις οποίες καλούσε τον κόσμο να δολοφονήσει αστυνομικό που κατονόμασε –άδικα– ως τον δράστη του πυροβολισμού που στοίχισε τη ζωή στον 15χρονο Ναέλ.

Υπενθυμίζεται ότι ο θάνατος του 15χρονου, κατά τη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας στη Ναντέρ την 27η Ιουνίου, αποτέλεσε έναυσμα για την εκδήλωση ταραχών για αλλεπάλληλες νύχτες στη Γαλλία.

Ειδικότερα, την 28η και την 29η Ιουνίου, ο Κορεντέν Σ. μεταφόρτωσε στο Twitter φωτογραφία αστυνομικού, υποστηρίζοντας αδίκως πως ήταν ο δράστης.

Μάλιστα, υποσχόταν διάφορες αμοιβές, 550 ευρώ αν κανείς του έκοβε το χέρι, 1.200 ευρώ αν του έκοβε και τα δύο, 2.000 ευρώ αν τον σκότωνε.

Ο νεαρός, που συνελήφθη την Πέμπτη 6/07, ανήρτησε επίσης μηνύματα με τα οποία καλούσε να γίνει επίθεση σε εμπορικό κέντρο στην Κρετέιγ, παρισινό προάστιο.


«Αναγνωρίζω τη ζημιά που προκάλεσα»

Το εμπορικό κέντρο μετατράπηκε πράγματι σε στόχο ταραχοποιών την 30ή Ιουνίου, αναγκάζοντας τις Αρχές να προχωρήσουν στην εσπευσμένη απομάκρυνση όσων βρίσκονταν εκεί.

Η αστυνομία προχώρησε σε 21 προσαγωγές.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στην Κρετέιγ, ο Κορεντέν Σ. εξέφρασε μεταμέλεια και τόνισε πως αισθάνεται πως οφείλει να επανορθώσει.

«Αναγνωρίζω τη ζημιά που προκάλεσα, είναι αλήθεια πως το παρατράβηξα», είπε στο δικαστήριο, προσθέτοντας πως σκοπός του με αυτές τις αναρτήσεις ήταν να κερδίσει χρήματα.


Η έκκληση προς τους δικαστές

Η δικηγόρος του αστυνομικού κατήγγειλε τον γολγοθά του εντολέα της μετά την ανάρτηση των απειλητικών tweets.

«Πρέπει να μιλήσω εξ ονόματος ενός ανθρώπου η ζωή του οποίου έχει τεθεί σε αναστολή», είπε η Σαντρά Σιράκ Κολαρίκ, προσθέτοντας πως η καθημερινότητά του είναι σαν «να την πάτησε οδοστρωτήρας».

Η Σαρά Ικαουί, η συνήγορος του Κορεντέν Σ., στάθηκε στη «βαθιά ανωριμότητα» του νεαρού, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως είχε λευκό ποινικό μητρώο.

Ακόμα, απηύθυνε έκκληση στους δικαστές να μην «του κρατήσουν το κεφάλι κάτω από το νερό», στέλνοντάς τον φυλακή.

*Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ