Αναμενόταν, τα ξημερώματα της Παρασκευής, 21 Ιουλίου, εκτέλεση ενός θανατοποινίτη στην Αλαμπάμα, ο οποίος καταδικάστηκε για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου μιας ηλικιωμένης πριν από 22 χρόνια. Θα είναι η πρώτη εκτέλεση σε αυτήν την αμερικανική πολιτεία αφότου η κυβερνήτρια Κέι Άιβι άναψε τον Φεβρουάριο το πράσινο φως για την επανέναρξη της επιβολής της εσχάτης των ποινών, μετά την ολοκλήρωση της επανεξέτασης των διαδικασιών.

Η Άϊβι ανέστειλε τον Νοέμβριο τις εκτελέσεις και διέταξε να επανεξεταστεί η διαδικασία που ακολουθείται στη χορήγηση θανατηφόρων ενέσεων, έπειτα από μια σειρά «αποτυχημένων» προσπαθειών πέρυσι. Σε μια από αυτές, η εκτέλεση ματαιώθηκε επειδή οι αξιωματούχοι δεν έβρισκαν φλέβα στο θανατοποινίτη πριν από την εκπνοή της διορίας.

Ο 64χρονος Τζέιμς Μπάρμπερ αναμένεται να εκτελεστεί με θανατηφόρα ένεση (τα ξημερώματα της Παρασκευής, ώρα Ελλάδος) στις φυλακές του Άτμορ, στην Αλαμπάμα. Καταδικάστηκε για τη δολοφονία της 75χρονης Ντόροθι Επς στη διάρκεια ληστείας στο σπίτι της, τη νύχτα της 20ής Μαΐου του 2001.

Η προσφυγή του θανατοποινίτη στο Εφετείο, στην οποία υποστήριξε ότι διατρέχει κίνδυνο να υποστεί βασανισμό κατά τη διαδικασία που προβλέπει το πρωτόκολλο για τη χορήγηση του θανατηφόρου διαλύματος, απορρίφθηκε χθες Τετάρτη.

Η τελευταία εκτέλεση θανατοποινίτη στην Αλαμπάμα ήταν εκείνη του Τζο Νέιθαν Τζέιμς Τζούνιορ στις 28 Ιουλίου 2022.

Η εφαρμογή της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ έχει μειωθεί σημαντικά από το 1999, όταν καταγράφηκε ρεκόρ 98 εκτελέσεων. Την τελευταία πενταετία έχουν εκτελεστεί 78 θανατοποινίτες στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Death Penalty Information Center.