O δημοσιογράφος σύντροφος της Τζόρτζια Μελόνι έκανε επίθεση κατά του Γερμανού υπουργού Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, με αφορμή σχόλιά του για τον καύσωνα στην Ιταλία και την κλιματική αλλαγή, που πιθανώς θα φέρει το τέλος του τουρισμού στη νότια Ευρώπη.

Σε ανάρτησή του στο Twitter στις 13 Ιουλίου -όταν ο «Κέρβερος» μετέτρεπε σε καμίνι την Ιταλία- ο Λάουτερμπαχ από την Μπολόνια όπου βρισκόταν και καθ’ οδόν προς την Τοσκάνη σημείωσε ότι «ο καύσωνας είναι θεαματικός εδώ. Αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα, αυτοί οι προορισμοί διακοπών δεν θα έχουν μακροπρόθεσμα μέλλον. Η κλιματική αλλαγή καταστρέφει τον νότο της Ευρώπης. Μια εποχή φθάνει στο τέλος της».

Λίγες μέρες αργότερα, στις 21 Ιουλίου, ο Γερμανός υπουργός επανήλθε με νέα ανάρτησή του για τον καύσωνα, αυτή τη φορά από την ιταλική πρωτεύουσα, όπου φωτογραφήθηκε στο φημισμένο σιντριβάνι της Φοντάνα ντι Τρέβι: «Τα κατάφερα να φθάσω στη Ρώμη. 36 βαθμοί Κελσίου, λίγος αέρας. Έτσι είναι μια χαρά. Μετά τους Καραβάτζιο στην κλιματιζόμενη Galleria Borghese, τώρα στο σιντριβάνι Trevi».

Οι αναφορές του ενόχλησαν κατά τα φαινόμενα τον σύντροφο της Μελόνι, Αντρέα Τζιαμπρούνο, ο οποίος, λίγες μέρες ύστερα από δηλώσεις του ότι «δεν είναι και τόσο μεγάλο θέμα» ο καύσωνας το καλοκαίρι, που επικρίθηκαν ως «άρνηση της κλιματικής αλλαγής» από πολλούς Ιταλούς, απάντησε στον Λάουτερμπαχ μέσω της εκπομπής του «Diario del Giorno» στο Rete Quattro της Mediaset:

«Είναι 20-30 χρόνια που, κατά κάποιον τρόπο, οι Γερμανοί μας λένε πώς πρέπει να ζήσουμε. Εάν δεν σου αρέσει, μείνε στο σπίτι σου. Μείνετε στον Μαύρο Δρυμό, είστε μια χαρά, έτσι δεν είναι;», ενώ παρενέβη μια άλλη δημοσιογράφος προσθέτοντας: «Οι Γερμανοί θέλουν να μας το υποδείξουν, όμως εδώ είναι πάντα».