Στα social media, αλλά κυρίως στο TikTok, τους τελευταίους μήνες κυκλοφορούν δεκάδες βίντεο, στα οποία με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης "επανέρχονται" στην ζωή θύματα δολοφονιών.

«Σε ένα γεμάτο κόσμο εμπορικό κέντρο, με απήγαγαν και με δολοφόνησαν στα δύο μου χρόνια. Το όνομά μου είναι Τζέιμς Μπάλτζερ».

Ο Τζέιμς Μπάλτζερ, αν και βασανίστηκε, κακοποιήθηκε και τελικά δολοφονήθηκε με φρικτό τρόπο πριν από 30 χρόνια στην περιοχή του Λίβερπουλ, εμφανίζεται σε αυτό το βίντεο να περιγράφει τα όσα φρικιαστικά βίωσε, με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης…

Ο δυο ετών Τζέιμς απήχθη, βασανίστηκε, κακοποιήθηκε και δολοφονήθηκε από δύο 10 χρονα αγόρια το 1993.

Δεκάδες είναι τα βίντεο που κυκλοφορούν κυρίως στο TikTok από ομάδα παραγωγών που με την χρήση της τεχνολογίας φέρνουν στην ζωή θύματα στυγερών εγκλημάτων, με στόχο όπως δήλωσαν σε βρετανικά μέσα, να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία.

Το συγκεκριμένο βίντεο με δεκάδες χιλιάδες θεάσεις έχει προκαλέσει οργή στην Βρετανική κοινωνία, αλλά και στην οικογένεια του μικρού Τζέιμς.

Η μητέρα του μιλώντας σε βρετανικό μέσο χαρακτήρισε το βίντεο “αρρωστημένο”. Σε συνέντευξή της πριν από πέντε χρόνια δήλωνε πως η ποινή για τους δύο δράστες της δολοφονίας του παιδιού της ήταν “χάδι”.

«Ανεξάρτητα από την ηλικία σου, είτε είσαι δέκα ετών είτε πενήντα, εάν πάρεις την ζωή ενός παιδιού ή ενός οποιουδήποτε ανθρώπου, νομίζω πως πρέπει να περάσεις χρόνο σε φυλακή ενηλίκων. Νομίζω πως πρέπει να τιμωρηθείς κανονικά και όχι να ανταμειφθείς για όσα έκανες», δήλωσε η Ντενίζ Φέρκους, μητέρα του Τζέιμς.

Οι δύο δράστες του εγκλήματος που συγκλόνισε την Βρετανία στις αρχές της δεκαετίας του ’90, Jon Venables και Robert Thompson ήταν τα πρώτα παιδιά στην ποινική ιστορία της χώρας που καταδικάστηκαν για δολοφονία, αλλά εξέτισαν ποινές σε ιδρύματα και όχι στην φυλακή.

Απο την πλευρά του, πάντως, το tiktok απάντησε δηλώνοντας ότι: «Θέλουμε το TikTok να είναι ένα φιλόξενο μέρος για όλους, δεν υπάρχει θέση στην πλατφόρμα μας για ενοχλητικό περιεχόμενο αυτού του είδους. Οι Οδηγίες της Κοινότητάς μας είναι σαφείς στο ότι δεν επιτρέπουμε συνθετικά μέσα (synthetic media) που περιέχουν την εικόνα ενός νέου ατόμου. Συνεχίζουμε να αφαιρούμε περιεχόμενο αυτού του είδους καθώς το εντοπίζουμε».