Μάχη με τις φλόγες δίνουν εκατοντάδες πυροσβέστες στην Τενερίφη, την ώρα που χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από την πύρινη κόλαση.

Πάνω από 40.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών έχουν γίνει στάχτη στο μεγαλύτερο νησί των Κανάριων Νήσων.

Οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση. Πάνω από 7.000 χιλιάδες ντόπιοι και τουρίστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Δεν έχω κοιμηθεί εδώ και τρεις ημέρες από την ανησυχία. Δεν ξέρουμε αν θα καούν τα σπίτια μας. Είμαστε πολύ ανήσυχοι».

250 πυροσβέστες με 13 αεροπλάνα και ελικόπτερα αγωνίζονται να περιορίσουν τα μέτωπα που απειλούν γνωστά τουριστικά θέρετρα στα βόρεια και ανατολικά του νησιού.

Τα πύρινα μέτωπα έχουν πλέον περίμετρο 50 χιλιομέτρων και οι πύρινες γλώσσες έχουν επηρεάσει δέκα κοινότητες του νησιού.

«Αυτό που μας θλίβει δεν είναι τα πράγματα που χάνονται, αλλά η ζωή μας. Είναι οι ρίζες μας, αυτό που μας άφησαν οι γονείς μας. Αυτή είναι η ζωή των γονιών μου».

Είναι οι χειρότερες πυρκαγιές στα Κανάρια Νησιά τα τελευταία 40 χρόνια.

Πύρινα μέτωπα και στον Καναδά

Την ίδια στιγμή, δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα καίνε τα πάντα στο πέρασμά τους στον Καναδά.

Το ένα στην πόλη Κelowna, μια πόλη 36.000 κατοίκων στην Βρετανική Κολούμπια στον νότο και το άλλο στο Yelloknife στον βορρά.

15.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη δυτική Κelowna. Σπίτια όμως εκκενώνονται και στην ανατολική Κelowna αφού οι φλόγες έχουν περάσει τη λίμνη που χωρίζει την πόλη.

Ο εναέριος χώρος επάνω από την Κelowna έχει κλείσει για όλα τα αεροσκάφη εκτός από τα πυροσβεστικά.

«Η κυβέρνηση συνδράμει με σημαντικά στρατιωτικά μέσα. Συντονίζουμε τις αεροπορικές εκκενώσεις, διασφαλίζουμε ότι είμαστε εκεί για να ανταποκριθούμε σε όλες τις ανάγκες της κοινότητας», είπε ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό.

Αλλά και στο Yellowknife στα βόρια 19.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, πολλοί έφυγαν με στρατιωτικά αεροπλάνα.