Πολλά είναι τα σενάρια που αφορούν τον θάνατο του Γεβγκένι Πριγκόζιν μετά τη συντριβή του αεροσκάφους του. Σκηνοθέτησε τον θάνατό του ή δολοφονήθηκε;

Ένα αεροσκάφος καταγράφεται να πέφτει στην επαρχία Τβερ.

«Άκουσα μία έκρηξη ή έναν κρότο. Συνήθως, αν γίνει έκρηξη στο έδαφος ακούγεται η ηχώ, αλλά ήταν απλά ένα μπαμ και κοίταξα ψηλά και είδα λευκό καπνό. Το ένα φτερό πετάχτηκε προς εκείνη την κατεύθυνση και η άτρακτος προς τα εκεί», ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Λίγο αργότερα η ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας επιβεβαιώνει ότι μεταξύ των επιβαινόντων ήταν και ο Γεβγκένι Πρικγόζιν, επικεφαλής της Βάγκνερ. Όπως και ο υπαρχηγός του, Ντμίτρι Ούτκιν.

Τα στοιχεία από το FlightRadar24 δεν δείχνουν από πού αναχώρησε το λίαρ τζετ – αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι έφυγε από τη Μόσχα για την Αγία Πετρούπολη και λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, συνετρίβη.

Στο αεροσκάφος Embraer Legacy 600 επέβαιναν 3 μέλη του πληρώματος και 7 στελέχη του ιδιωτικού μισθοφορικού στρατού.

Το τελευταίο βίντεο και οι απειλές

Στο τελευταίο βίντεό του ο 62χρονος επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας, φορώντας στολή παραλλαγής και κρατώντας ένα πολεμικό τουφέκι, δηλώνει ότι είναι στην Αφρική.

«Δουλεύουμε. Η θερμοκρασία είναι πάνω από 50 βαθμούς, όλα είναι όπως μας αρέσει. Η Βάγκνερ διεξάγει ενέργειες αναγνώρισης και έρευνας, κάνοντας τη Ρωσία ακόμη μεγαλύτερη σε όλες τις ηπείρους και την Αφρική πιο ελεύθερη».

Σύμφωνα με τη Sun, «στελέχη της Βάγκνερ» κατηγορούν ευθέως το Κρεμλίνο για τη δολοφονία του ηγέτη τους και… απειλούν.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη συζήτηση για το τι θα κάνει η Βάγκνερ τώρα. Ένα πράγμα μπορούμε να σας πούμε. Ξεκινάμε. Ετοιμαστείτε».

Ο 53χρονος Ντμίτρι Ούτκιν υπήρξε συνταγματάρχης της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και είχε βρεθεί δύο φορές στην Τσετσενία. Αργότερα υπηρέτησε στις υπηρεσίες ασφαλείας και το 2014 ίδρυσε την ομάδα Βάγκνερ, χωρίς έως σήμερα να είναι σαφές αν ήταν όντως ο ιδρυτής ή ένας «μπροστινός» αγνώστων προσώπων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ