Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανακοίνωσε ότι προετοιμάζει μια παγκόσμια ειρηνευτική σύνοδο και προσκαλεί σε αυτήν «όλους εκείνους που δεν ανέχονται οποιαδήποτε επιθετικότητα».

Είπε επίσης ότι εργάζεται για να διασφαλίσει πως, μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, καμία χώρα «δεν θα τολμήσει» να επιτεθεί σε άλλην.

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε για άλλη μία φορά τη Ρωσία για «γενοκτονία», λέγοντας ότι εκτοπίζει μικρά παιδιά από τα ουκρανικά εδάφη και τα διδάσκει «να μισούν την Ουκρανία». Είπε επίσης ότι η Μόσχα προσπαθεί να μετατρέψει σε όπλα τα τρόφιμα και την ενέργεια. Χρησιμοποιώντας σαν όπλο την παγκόσμια έλλειψη τροφίμων στις αγορές, ελπίζει ότι θα της αναγνωρίσουν ως δικά της κάποια, αν όχι όλα, τα εδάφη που έχει καταλάβει.

«Πρέπει να δράσουμε ενωμένοι για να ηττηθεί» η Ρωσία, ώστε ο κόσμος να μπορέσει να επικεντρωθεί στις διεθνείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει, συνέχισε. «Ο κατακτητής πρέπει να επιστρέψει στη δική του γη», πρόσθεσε.

Αυτή ήταν η πρώτη δια ζώσης ομιλία του Ζελένσκι στη Γενική Συνέλευση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πέρσι τον Φεβρουάριο.