Σεισμός 4,2 Ρίχτερ καταγράφηκε στις 3:35 π.μ. (0135 GMT) από το Ιταλικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) κοντά στη Νάπολη και σε περιοχή που εντοπίζεται «υπερηφαίστειο», το οποίο είναι ανενεργό από το 1538, αλλά υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι βρίσκεται στα πρόθυρα έκρηξης. Ο κόσμος βγήκε έντρομος στους δρόμους, αλλά μέχρι στιγμής δεν προκύπτουν ζημιές ή τραυματίες.

Ο ισχυρότερος σεισμός των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών είναι μεγαλύτερος από τον σεισμό στις 7/9 στην ίδια περιοχή όπου βρίσκεται το ηφαίστειο Φλεγραία Πεδία (Campi Flegrei) κοντά στη Νάπολη, στη Νότια Ιταλία.

Περισσότεροι από 1,5 εκατ. άνθρωποι ζουν στην περιοχή του ηφαιστείου και μισό εκατ. άνθρωποι έχουν τα σπίτια τους μέσα στην καλντέρα, η οποία σχηματίστηκε έπειτα από μια τεράστια έκρηξη που συνέβη πριν από 39.000 χρόνια.

Να σημειωθεί ότι ο σεισμός αποτελεί κορύφωση σεισμικής ακολουθίας 60 γεγονότων που καταγράφηκαν από νωρίς την Τρίτη.

Tο ηφαίστειο Φλεγραία Πεδία (Campi Flegrei) είναι μια περιοχή ηφαιστειακών κρατήρων στο δυτικά προάστια της Νάπολης, που βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση για τον κίνδυνο σεισμών ή ηφαιστειακών εκρήξεων.


Πηγή: ΕΡΤ

 

 

Ανταπόκριση: Κρίστιαν Μαυρής