Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα κατά του X, πρώην Twitter, για την ανοχή της πλατφόρμας στη διάδοση παραπληροφόρησης μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Η έρευνα θα εξετάσει κατά πόσο το X συμμορφώνεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, η οποία απαιτεί από τις μεγάλες πλατφόρμες να απομακρύνουν το παράνομο περιεχόμενο και να προστατεύουν τους χρήστες από την παραπληροφόρηση.

Αυτό συνέβη μετά την αρχική κατηγορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της εταιρείας του Έλον Μασκ, της Meta Platforms, και του TikTok ως προς αυτή την παραπληροφόρηση.

Οι ψεύτικες ειδήσεις αυξήθηκαν σε όλες τις τρεις πλατφόρμες μετά την έναρξη της σύγκρουσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ερευνητές με εξειδίκευση σε θέματα παραπληροφόρησης δήλωσαν στο Reuters ότι το πρόβλημα δείχνει ότι είναι πιο εξαπλωμένο στον Χ.

Η πλατφόρμα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο προστίμου που μπορεί να φτάσει το 6% του παγκόσμιου τζίρου της.

Η έρευνα που διεξάγει ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, θα εξετάσει εάν ο Χ συμμορφώνεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις ψηφιακές υπηρεσίες, που τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο και υποχρεώνει τις μεγάλες πλατφόρμες και τις μηχανές αναζήτησης να αφαιρούν παράνομο περιεχόμενο, να αντιμετωπίζουν κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και να προστατεύουν τις υπηρεσίες τους από τεχνικές παρεμβάσεις.

Σε απάντηση σε επιστολή που έλαβε από τον Μπρετόν, η διευθύνουσα σύμβουλος του Χ, Λίντα Γιακαρίνο, δήλωσε την Πέμπτη ότι η πλατφόρμα αφαίρεσε «εκατοντάδες» λογαριασμούς που συνδέονταν με τη Χαμάς και αφαίρεσε ή προειδοποίησε με χιλιάδες αναρτήσεις που σχετίζονταν με την επίθεση.

«Στείλαμε στο @X επίσημο αίτημα για πληροφορίες, το πρώτο βήμα στην έρευνά μας προκειμένου να διαπιστώσουμε αν συμμορφώνεται με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες», έγραψε ο επίτροπος στο Χ.

Σε περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας, το X κινδυνεύει με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει το 6% του παγκόσμιου τζίρου του.

Την Παρασκευή ο Έλον Μασκ υποστήριξε με ανάρτηση στην πλατφόρμα του ότι η Ε.Ε. δεν έχει δώσει παραδείγματα παραπληροφόρησης.

Το Χ πρέπει να υποβάλει αναλυτικές εξηγήσεις έως τις 18 Οκτωβρίου σχετικά με το πώς λειτουργεί το πρωτόκολλό του για τη διαχείριση και έως τις 31 Οκτωβρίου για άλλα θέματα που σχετίζονται με την παραπληροφόρηση.

Νωρίτερα φέτος ο Μασκ απενεργοποίησε ένα εργαλείο που επέτρεπε στους ερευνητές να παρακολουθούν λέξεις-κλειδιά και hashtags στο Χ. Αυτό ανάγκασε τους ερευνητές να αναλαμβάνουν την ανάλυση των αναρτήσεων μέσα σε μια περιττά χρονοβόρα διαδικασία.

Μετά την εξαγορά του Twitter και με στόχο την αποκατάσταση της «ελευθερίας του λόγου», ο Μασκ μείωσε τον αριθμό των εργαζομένων στην εταιρεία από 7.500 σε περίπου 1.500 προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τα έξοδα. Πολλοί από τους απολυμένους ήταν αναθεωρητές, οι οποίοι υποχρεώνονταν να διαγράφουν παράνομο περιεχόμενο και να ανιχνεύουν περιπτώσεις παραπληροφόρησης.

Πίεση σε TikTok, Facebook και Instagram

Πέραν του Χ, ο Τιερί Μπρετόν απέστειλε την Πέμπτη επιστολές προς τους επικεφαλής του TikTok, Σου Ζι Τσιου, και της Meta Platforms του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, η οποία διαχειρίζεται το Facebook και το Instagram. Στις επιστολές αυτές δίνεται περίοδος 24 ωρών για την ενίσχυση των προσπαθειών απομάκρυνσης παράνομου και βλαβερού περιεχομένου.

Στην επιστολή προς το TikTok, το οποίο ανήκει στην κινεζική ByteDance, ο επίτροπος εστίασε στη χρήση των fake news σχετικά με τον πόλεμο.

«Επειδή η πλατφόρμα σας χρησιμοποιείται εκτεταμένα από παιδιά και έφηβους, έχετε ειδική υποχρέωση να τους προστατεύετε από περιεχόμενο που παρουσιάζει απαγωγές και σκληρά βίντεο που κυκλοφορούν ευρέως στην πλατφόρμα σας», αναφέρεται στο μήνυμα.